Kamatot csökkentett az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 50 bázisponttal csökkentette irányadó kamatait. A forint nem reagált a hírre, mert azt a jegybankelnök már a hét végén beharangozta a döntést.
Máté Dániel, 2001. november 12. hétfő, 10:15
Fotó:

Háttér:
Kamatcsökkentést várt a piac, miután Járai Zsigmond jegybankelnök a hét végén bejelentette, hogy a monetáris tanács két ülése között a jegybank monetáris bizottsága is hozhat ilyen döntést. A piac nemigen tudja mi is ez a bizottság, de a beharangozott döntést, mint kész tényt könyveli el. A monetáris bizottság egyike az MNB igazgatósága alatt működő állandó bizottságoknak. Tagjai az MNB egyik kiadványa szerint az elnök, az alelnökök és állandó meghívottak, de, hogy ők kik, azt nem tudjuk.
A bizottságnak valóban van joga ahhoz, hogy ha két tanácsülés közötti időszakban a monetáris kondiciók jelentősen megváltoznak, a monetáris tanács céljaival összhangban pénzpolitikai döntéseket hozzon, bár magát a szervezetet a törvény nem nevesíti. A felhatalmazást az igazgatóságtól kapja a testület, amely igazgatóság viszont törvényileg kötelezett arra, hogy monetáris tanács döntéseit végrehajtsa. Magyarán az történik, hogy a monetáris tanács dönt a célokról, az ezért felelős igazgatóság pedig a köztes időszakokban a monetáris bizottságon keresztül igyekszik érvényt szerezni a felső akaratnak.
(Igyekszünk megtudni, hogy a döntés mikor és milyen formában kerül nyilvánosságra)

HOZZÁSZÓLÁSOK