Kamatot csökkentett az MNB, nem reagál a forint

A Magyar Nemzeti Bank monetáris bizottsága 10,75 százalékról 10,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot és a kéthetes jegybanki betét kamatát. A forint nem reagált a hírre, miután Járai Zsigmond jegybankelnök a hét végén beharangozta a döntést. A piac az elnöki megszólalás nélkül is kamatcsökkentésre számított, mert a forint erősödése az elmúlt napokban meghaladta az MNB által kívánatosnak tartott szintet.
Máté Dániel, 2001. november 12. hétfő, 10:27
Fotó:

A jegybankelnök nemrégiben nyilatkozott arról, hogy az inflációs cél a szeptemberi 257 forintos euró árfolyam mellett is tartható, hiszen a megváltozott külső környezet kedvez az inflációs cél megvalósulásának. Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank a holnapi inflációs jelentésében kismértékben csökkenti 2002 decemberi - eddig 4,2 százalékról szóló - inflációs prognózisát.
A döntést két monetáris tanács ülés között a monetáris bizottság hozta meg. Ez a testület az MNB igazgatósága alá tartozik, és a monetáris tanács döntéseinek végrehajtásáért felelős igazgatóságtól kapja a felhatalmazását pénzpolitikai döntések meghozatalára.

HOZZÁSZÓLÁSOK