KAMATVÁGÁS UTÁN ESIK A FORINT!!!

Az MNB ma is kamatvágás mellett döntött, a vártnál később napvilágot látott közlemény szerint a jegybanki alapkamat holnaptól újra 100 bázisponttal lesz kisebb, azaz 6,50 százalékra módosul. A spekulánsok az új szabályok értelmében még ennél is kisebb kamattal számolhatnak. Az euró árfolyama 242,9 forintra szökött a bankközin.
NAPI Online, 2003. január 16. csütörtök, 16:53
Fotó:

A Monetáris Tanács a 100 bázispontos vágáson felül a sterilizáció költségét csökkentette az overnight (O/N) kamatok leszállításával, illetve a kéthetes betét esetében mennyiségi korlátozást jelentett be. Mindez azt jelenti, hogy a spekulánsok számára elérhető kamatszint még 6,50 százaléknál is kisebb.

Mindez a hivatalos megfogalmazás szerint a következőképp hangzik: a Monetáris Tanács 2003. január 17-i hatállyal az irányadó kéthetes jegybanki betét körüli egynapos kamatfolyosó szélességét ±3 százalékpontra növeli.
2003. január 17-től a kamatfolyosó határai:

- Egynapos aktív oldali rendelkezésre állás (O/N fedezett hitel) kamatlába:
jegybanki alapkamatláb + 3 százalékpont
- Egynapos passzív oldali rendelkezésre állás (O/N betét) kamatlába:
jegybanki alapkamatláb - 3 százalékpont

Az MNB felfüggeszti a kéthetes betéti lehetőség szakaszos rendelkezésre állás keretében történő biztosítását és 2003. január 21-től kéthetes betétet kizárólag a Jegybank forint- és devizapiaci műveleteinek üzleti feltételeiben szereplő fix kamatú betéti tender keretében fogad el, mennyiségi korlátozással.

HOZZÁSZÓLÁSOK