A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport az európai felzárkózó térségről összeállított helyzetértékelésében Magyarországról azt írta: a magyar gazdaságban fordulat történt, de a fellendülés ezzel együtt is még "törékeny", a fogyasztói szektor állapota pedig továbbra is "meglehetősen gyászos".

A ház szerint - tekintettel a gazdasági aktivitás lanyhaságára - az alapszintű inflációs nyomás a teljes kosárra számolt infláció legutóbbi kiugrása ellenére is még egy ideig várhatóan gyenge marad.

Ennek alapján a Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzői fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB következő kamatmódosítása csökkentés lesz.

A Cityben azonban vannak ezzel ellenkező várakozások is. A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek jelenleg érvényes előrejelzése például az, hogy az MNB következő kamatmódosítása emelés lesz, és ennek szerintük az idei negyedik negyedév a legvalószínűbb időpontja. A ház alapeseti forgatókönyve az, hogy az MNB-alapkamat 2011 végére 6,25 százalékig, 2012-ben 7,00 százalékig emelkedik a jelenlegi 6,00 százalékról.

Ugyanilyen előrejelzést tartanak érvényben a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi szakelemzői is, akik szerint az MNB-alapkamat az idei negyedik negyedévben 6,25 százalékra emelkedik, majd 2012 harmadik negyedére eléri a 7,00 százalékot, és ezen a szinten fejezi be a jövő évet. A ház szerint azért valószínűbb, hogy a magyar jegybank kamatot emel, mint az, hogy kamatot csökkent, mert az MNB figyelmének központjában továbbra is az infláció áll.

A Capital Economics az európai felzárkózó térségről kiadott szerdai londoni elemzésében ugyanakkor megállapítja, hogy az euróövezeti válság minden egyes újabb szakasza "egyre kisebb hatást gyakorol" a közép-kelet-európai piacokra. Ezt a jelenséget a cég szerint jól illusztrálja, hogy amikor Portugália nemrég külső pénzügyi segítségért folyamodott, a fejlemény "már alig tűnt fel a térségi befektetők radarernyőjén".

A legtöbb kelet-európai valuta erősödött az euróval szemben az elmúlt hónapban, a szuverén adósságtörlesztési kockázatokra köthető származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásai általában csökkentek, a részvénypiacok pedig a legtöbb térségi gazdaságban tovább erősödtek, az euróövezeti periféria folytatódó viharai ellenére - áll az elemzésben.

A Capital Economics londoni elemzői szerint mindezek alapján "csábító annak a következtetésnek a levonása", hogy az euróövezeti válság már nem gyakorol hatást a keletebbre lévő piacokra. Ha azonban az eurókrízis új, veszélyesebb szakaszba lép - amit a cég szakéretői valószínűnek tartanak -, akkor nehéz elképzelni, hogy a felzárkózó európai országcsoport hosszabb ideig "a reflektorfényen kívül tud maradni" - áll a Capital Economics szerdai londoni elemzésében.