Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Izgulhatnak a parlamenti képviselők, ugyanis javában zajlik a kampánypénzek ellenőrzése az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ). Igaz, egyelőre még csak képzik a revizorokat. "Az ellenőrzést végző számvevők jelenleg felkészülnek az ellenőrzési programból és a kapcsolódó releváns jogszabályokból, majd számot adnak vizsga keretében tudásukról és az ellenőrzésre való felkészültségükről" - olvasható az ÁSZ Hírportálon.

Megnyugodhatnak a választópolgárok, ugyanis a hivatal szerint az ellenőrzés eredményeképp az állampolgárok objektív tájékoztatást kapnak a választási kampányra fordított adóforintok felhasználásáról. Az ÁSZ még júliusban jelentette be, hogy megkezdte a kampánypénzek ellenőrzését. Most az egyéniben mandátumot szerzett képviselők költéseit nézik át.

A törvény szerint az egyéni jelöltek egymillió forint közpénzt kaptak a kampányukra. A 199 képviselő közül 106-an egyéni választókerületben szereztek mandátumot április 8-án, 93-an pedig országos listán jutottak be a parlamentbe. A 106 egyéni választókerületből 91-ben a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, 8-ban az MSZP-Párbeszéd, 3-ban a DK, 1-1-ben a Jobbik, az LMP, illetve az Együtt jelöltje szerzett mandátumot, valamint 1 független jelölt is bejutott a parlamentbe. A Fidesz-KDNP kampánya 874 millió forintba került, ebből 261 millió forint adományként érkezett a párthoz.

A Transparency International (TI) szerint nem a valós képeket tükrözik a számok, ennél lényegesen többet költhettek a pártok. A kormánypártok mellett a kampánykorrupció ment nagyot a 2018-as választásokon - állította a TI és a Political Capital, melyek szerint 3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok a kampánytámogatásból. A kamupártokat pedig éppen a pénzek lenyúlására hozták létre.

Az Országgyűlés tavaly novemberben módosította a kampányfinanszírozási törvényt. Ha egy párt nem éri el az 1 százalékot, vissza kell fizetnie az államtól kapott támogatást. Az egyéni jelölteknél eddig is volt visszafizetési kötelezettség: ha a szavazatok legalább 2 százalékát nem érik el, vissza kell adni az 1 millió forintos támogatást. Ez is könnyen kijátszható, ha pénztelen strómanokat ültetnek a pártok élére, a tartozás így behajthatatlan marad.

MTI Fotó/Kovács Tamás