Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kásler Miklósnak megújulás helyett szeptemberre sikerült ott is káoszt okoznia, ahol eddig rend volt, Nagy Anikó, azóta lemondott (kérdés, hogy Orbán Viktor elfogadja-e a lemondását) egészségügyi államtitkár például a Hivatalos Értesítőből tudta meg, hogy minisztere öt fős irányítótestületet nevezett ki az amúgy az államtitkárság felügyelete alá tartozó Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézetbe (OGYÉI) - kezdi a bajok felsorolását a MedicalOnline.

Mint írják, a magyar gyógyszerhatóságnak négy hónapja nincs felelős vezetője, ahogyan a kórházak betegellátó osztályairól a magánszféra felé szivárognak a nővérek és az orvosok, úgy fogyatkoznak a szakemberek az egészségügyi államigazgatásban is. A nyolc éve tartó, folyamatos átszervezés sokakat távozásra késztetett, aki pedig önként nem megy, azt elküldik.

Kásler Miklósszámos intézkedés lezárását ígérte az ősz első hónapjára, ezek közül teljesült ezek közül az ÁNTSZ "újraindítása" Nemzeti Népegészségügyi Központ néven, amely október 1-jével állt fel. Igaz, az ott dolgozó mintegy 800 ember státusza, fizetése és egyéb juttatásai körül az elmúlt évek harmadik, meglehetősen komoly átszervezése után ismét akadt némi bizonytalanság.

Szeptember utolsó munkanapján jelent csak meg a kórházi fertőzések megelőzését szolgáló miniszteri rendelet, amely bővítette az intézményi infekciókontroll minimumfeltételeit és a kapcsolódó feladatköröket, az október 1-jei hatálybalépést azonban a teljesítéshez kapcsolódó plusz forrásokról szóló hírek nem követték. Az infekciókontroll-rendelet hatályba lépését a miniszter egy héttel azelőtt jelentette, hogy megjelent volna a kormány hivatalos lapjában.

Május óta nem sikerült kinevezni az Emmi miniszteri biztosait sem, így fontos, kormányzati szinten is kiemelt projektek maradtak "árván", mint az Egészséges Budapestért Program.

Nem sikerült behozni a Szentes Tamás korábbi tisztifőorvos miatt több mint egy éves csúszásban lévő országos vastagbélszűrési program késlekedését sem, bár szeptemberre már a meghívólevelek kiküldését harangozta be a miniszter.

Nem ismert egyelőre a sürgősségi ellátás beígért országos programja és továbbra is "titok" az öt nemzeti egészségprogram tartalma. Nincs hír az új alapellátási programról sem, pedig ahogyan a kórházi fertőzések, vagy a sürgősségi ellátás rendbetétele, úgy ez is kiemelt prioritást élvezett a kormánynál.

Kásler Miklós ötödik hónapja egészségügyi miniszterként dirigálja a tárcát, és bár rengeteg feladatot oszt ki az államtitkárságoknak, a portál szerint  munkatársai lehetetlen határidőket kényszerülnek betartani, az elvégzett munka nyomán konkrét intézkedések nem születnek.

Az ágazat ígért átalakítása egyelőre legfeljebb a lefejezési, illetve kinevezési gyakorlatban mutatkozik meg.

A cikk megjelenését követően az Emmi az MTI-n reagált,  az alábbiakban szó szerint közöljük:

"Egy internetes újság oldalán az igazságnak nem megfelelő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának lejáratására alkalmas, valótlan állítások jelentek meg.

Nem felel meg a valóságnak az, hogy Kásler Miklós miniszter nem tudott megfelelő vezetőt találni az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) élére, és az államtitkár megkerülésével nevezett ki egy ötfős irányítótestületet.

Nem igaz az, hogy bizonytalanság van az október elseje óta működő Nemzeti Népegészségügyi Központ működésében, az átszervezés zökkenőmentesen ment, a 800 dolgozó munkahelye, fizetése egy percig sem volt veszélyben.

Nem igaz az, hogy a miniszter nem rendelt többletforrásokat a kórházi fertőzések megelőzését szabályozó rendelet végrehajtására, a többletfeladatokra 2,2 milliárd forint plusz összeget is kapnak az intézmények.

Nem igaz az, hogy a miniszter felelőssége volt, hogy csúszott a kollegiális szakmai vezetők megválasztása.

Nem igaz az online lap azon kijelentése, amely árván maradt projektekről szól, megemlítve az Egészséges Budapest Programot, amely a valóságban a legnagyobb rendben zajlik.

A vastag- és végbélrákszűrési programmal kapcsolatban a miniszter öt nappal ezelőtt rendelt el vizsgálatot, ami a felelősség teljes körének feltárását hivatott szolgálni, különös tekintettel a közbeszerzések revíziójára.

Nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása is, amely a miniszter "bűneként" próbálja beállítani a sürgősségi ellátás némi csúszását is. Valójában az egészségügyi államtitkárság hiányos előterjesztést készített, és a miniszter ezért korrekciót rendelt el.

Semmi nem támasztja alá a cikk azon állítását, hogy a kormány által létrehozott EMMI ne lenne működőképes. A családügyben, a kulturális és az oktatási kérdésekben is jelentős elmozdulás történt az utolsó két hónapban.

Az egészségügyi államtitkárságnak közel négyszáz munkatársa van, így nem lehet azt állítani, hogy túlterheltek lennének, illetve, hogy teljesíthetetlen, lehetetlen határidőket kényszerített rájuk a miniszter.
Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy az egészségügyi államtitkár nem jelenhetett meg szakmai konferenciákon, hiszen több alkalommal, Rómától New Yorkig, Bécstől Tallinig vett részt külföldi szakmai rendezvényeken helyettes államtitkáraival, és a miniszter számos alkalommal delegálta hazai eseményekre is.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az újságíró semmilyen információt nem kért cikkéhez az EMMI-től, és ellenőrizetlen információk, sugalmazások alapján valótlan állítások tömegét zúdította olvasóira.

Kérjük azokat a médiumokat, amelyek az internetes újság információit átvették vagy feldolgozták, hogy közöljék sajtóközleményünket, és távolítsák el oldalukról a valótlan állításokat!"