Káosz az egészségügyi bérek körül

Nem pályázható támogatást, hanem tisztességes fizetést szeretnének az orvosok, hiszen más közalkalmazottak sem ösztöndíjból élnek - írta a Napi.hu-nak az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik tagja, Lovas András, az Emmi hivatalos, bérrendezéssel kapcsolatos közleményére reagálva.
Napi.hu, 2016. február 8. hétfő, 17:09
Fotó: Napi.hu

Úgy tűnik, nem azonos nyelven beszélnek a felelősségteljes munkáért tisztességes bért követelő orvosok és egészségügyi dolgozók, mint az ágazat szakmai irányítója, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága. A szakorvosoknak ígért 270 ezer forintos nettó minimálbér értelmezése meglehetősen eltérő a két csoportban.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook csoport pénteken közleményben írta meg, becsapták őket, januári bérük februári kifizetésekor szembesültek vele, hogy nyoma sincs az államtitkárság által beígért pénzeknek. Az Emmi pénteken, amellett, hogy ismét mindenkit biztosított az egészségügyben dolgozók melletti elkötelezettségéről, kifejtette, hogyan is képzeli az emelést. Eszerint adott körbe tartozóknak, adott határidőig pályázni kell a 151 ezer forintos kiegészítésre, aki pedig erről lecsúszott, legközelebb márciusban pályázhat ismét.

Lovas András megismétli,  2015. december 21-én és 2016. január 4-én a minisztérium ígérete még így hangzott: "2016. januártól a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik".

Emberek életéről döntenek nap mint nap

Lovas András szerint azon orvosok tízezrei, akiknek a fenti ígéret szólt, nap mint nap döntések tucatjait hozzák meg és írják le hivatalosan. Ezen orvosi vélemények és leletek, melyeket minden esetben a saját aláírásukkal is ellátnak, hogy a későbbiek során számon kérhető legyen, emberek életéről szólnak. Ezért a munkáért a kollégák nem pályázható támogatást, hanem tisztességes fizetést szeretnének kapni, hiszen más közalkalmazottak sem ösztöndíjból élnek.

Kinek mit jelent a minimálbér?

Az ígéret átalakulását, mely szerint  "a frissen szakvizsgázott orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet" a csoport egyik tagja úgy kommentálta, "a minimálbér egy adott munka elvégzéséért kifizetendő legkisebb bér, nem pedig az összes igénybe vehető juttatás sikeres megszerzésével elérhető maximum."

Tovább mélyül a krízis

Nem hagyta szó nélkül a minimálbérre szóló ígéret körüli vitát a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) sem. A szervezet megerősíti: azonnali, átfogó ágazati béremelés nélkül a ki nem mondott, de jelenleg is  érzékelhető egészségügyi krízis tovább mélyül.

A kialakult helyzet a betegek mindennapi ellátásában is súlyos problémát jelent, amit részben tükröznek Magyarország ismerten gyenge, sok esetben romló egészségügyi mutatói, melyekkel az EU sereghajtói közé tartozunk.

Miért nem béremelés az ösztöndíj?

Fontosnak tartják tisztázni, hogy a jelen kormány  megválasztása óta az egészségügyben alapbéremelés nem történt, az utolsó ezt célzó intézkedések 2013-ban léptek életbe. A kormány által béremelésnek kommunikált ösztöndíjrendszerek, ahogyan a megnevezésük is sugallja, nem számítanak valós béremelésnek - fogalmaz a ReSzaSz. Ezek az ösztöndíjak csak az orvosok egy szűk rétege számára érhetők el, pályázati úton, ötéves intervallumokra.

Ösztöndíj lévén megpályázásuk szigorú feltételekhez kötött, nem képezik az alapbér részét, nem számítanak bele sem az ügyeleti díjba, sem a nyugdíjalapba. Folyósítsuk akadozik, így még a jogosultak sem számíthatnak havi szinten erre a juttatásra. Mivel csupán korlátozott körben és korlátozott időre érhetők el, tovább növelik az ágazaton belül a bérfeszültséget, valós életpályát nem jelentenek.

Baj lesz

Az alapellátásnak juttatott többletforrások egyáltalán nem változtattak azon a jövőképen, miszerint 9 év múlva több mint 4 millió magyar állampolgárnak nem lesz a betegbiztonságot garantáló háziorvosi ellátása.

A ReSzaSz a szakdolgozók és a technikai dolgozók bérét is megalázóan alacsonynak, életpályájukat pedig tisztázatlannak tartja. Ismételten arra kérik a kormányt, hogy kezelje az egészségügyet nemzeti ügyként és 2016-ban folytassa a valós, teljes ágazatra kiterjedő alapbéremelést, amelynek első lépéseként a szakorvosi nettó minimálbér még idén érje el minden szakorvos  számára a kormány által korábban kommunikált 270 ezer forintot, illetve, hogy a szakdolgozók és technikai dolgozók bére 50 százalékkal emelkedjen.

Az átfogó bérrendezés elmaradása esetén a betegbiztonság és a munkabéke nem garantálható, az ebből fakadó következmények pedig nem az egészségügyi dolgozókat terhelik - hangsúlyozza a ReSzaSz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jediero, 2016.02.24 12:02

@enapi: A hálapénz minden formája valójában a korrupció melegágya. 65 évvel ezelőtt vezették be (3 évre törvényileg engedélyezve azt) és a mai napig él a rendszer (nem hungarikum, minden kelet-európai országban volt ilyen, csak a többi országban már megszűnt a béremelésekkel párhuzamosan, Romániában tavaly betiltották, persze ehhez 25%-os azonnali és még 25%-os beígért béremelés kellett). Ez a kormány annyira küzd a kommunista csökevények ellen, ez ellen miért nem? Talán mert sokkal többe kerül egy egységes béremelés, mint amennyit bukik a kormány a hálapénz után be nem fizetett adón? A gond az, hogy a hálapénz torzítja az egész rendszert: sokkal több szülész, sebész dolgozik bizonyos helyeken, mint kéne (hálapénzes szakma), a fiatalokat nem hagyják műteni/szakmailag fejlődni (külföldön 4-5x több műtétet végez egy fiatal sebész!), olyan osztályokat fejlesztenek, ahol a vezetőség a megfelelő zsebpénz-bevételt biztosítottnak látja (ott ugyanis nem kell bérkiegészítést adni az orvosoknak). De düledezik a rendszer: a győri sebészek leírták: a hálapénz mennyisége meredeken csökken (a 40 év alattiak pedig már nem ebben az uram-bátyám rendszerben szocializálódtak, ők nem szeretik elfogadni a hálapénzt), a munkaterhelés meg nőtt. Rendes bért kérnek és nem zsebpénzt a betegtől. Na ez az! Ha hirtelen megtiltanák a hálapénzt, azonnal összedőlne a rendszer, így meg lassan fog...csak addig bírjuk ki. Magyar Orvosi Kamara vélemény: A hálapénz a hála jele. Régóta nem . Ne meg én is szeretnék hálás lenni annak a rendőrnek, aki a gyorshajtás után elenged büntetés nélkül, vagy a bírónak, hogy gyorsan hozzon számomra kedvező ítéletet, de arra meg azt mondják, hogy korrupció és még jól le is tartóztatnak. Hát hogy van ez?!?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2016.02.24 11:48

@enapi: Bizony, ez korrupció! A hálapénz is az. A dolog úgy működik, hogy a 2005-ben meghozott törvény alapján (az önkéntes segítők azóta tudnak munkaszerződést kötni, hogy valamilyen jogi formája legyen az egész dolognak), szóval ezt kihasználva ilyen szerződésekkel kezdett el sok orvos dolgozni (nyilvánvaló a törvényalkotó célja nem a közalkalmazottak átterelése volt ebbe a szerződési formába). A szülész elvisz havi 1-2 ügyeletet, heti- kétheti 1 szakrendelést és ezért nem kap pénzt, de hozza az intézetbe a szülő nőket és használhatja a kórház infrastruktúráját. A kórháznak jó: ingyen van szakorvosa, megvan a működéshez szükséges létszám (papíron), aki ugyan sokat nem dolgozik, de emeli a szülésszámot (ezt téríti a biztosító), a szülész kapja a zsebpénzt (ha előtte magánrendelésen szerződéssel kikötötték az árakat, akkor le is adózza - na ez a ritkaság!), a terhes nő pedig megszokott, magánrendelésen megfizetett orvosánál szülhet. Kinek nem jó ez? A be nem fizetett adóforint(milli)ók miatt úgy általában egyetlen adózó magyar állampolgárnak sem, valamint kicsit érdekesnek tartom, hogy az emberek hajlandók százezreket fizetni egy természetes élettani folyamatért, ami normális esetben (tehát túlnyomó többségben) magától lezajlik, még orvos sem nagyon kell hozzá (külföldön szülésznők csinálják a gondozást, szülésvezetést, ha nincs probléma). A szülészek nem is tiltakoznak a hálapénz ellen (én még olyannal nem találkoztam), hiszen abból élnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2016.02.23 10:07

@Daniel Dakota: https://www.youtube.com/watch?v=AvKGjh0ruz8
Itt ugye az államtitkár úr kijelentő módban fogalmazott. Ugyanezt, szintán kijelentő módban, Rétvári Bence írásban is megerősítette. Tehát hazudtak. Illetve nem, csak "kommunikációs zavar"-ról beszélnek most. Én sem most jöttem le a falvédőről: ez hangulatkeltés az orvosok ellen, semmi más. A tények: 2013 óta nem történt béremelés az e.ü.-ben és jelenleg sem az orvosok, sem a szakdolgozók bére nem éri el a 2006-os bérszintet. Ezzel pedig nem lehet vitába szállni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2016.02.23 09:22

@enapi: A közalkalmazottként dolgozó szakorvosok (tehát nem kezdők) bértábla szerinti bére 160-260 ezer Ft (ez a max.!) nettó között van. Hogy ki keres 270 ezer Ft-nál kevesebbet? Az ÖSSZES SZAKORVOS! Persze az egyéni, vállalkozói szerződéssel dolgozóknál más a helyzet, ill. ahol a kórház vezetése bérkiegészítést ad. Ez utóbbi egyre gyakoribb, mivel egyes helyeken nagyon nehéz szakorvost találni, aminek hiányában bezárhat az osztály (ill. akár az egész kórház is, mert pl. belgyógyászati osztály nélkül törvény szerint kórház Magyarországon nem üzemelhet). Természetesen az így megadott magasabb bért valahonnan ki kell gazdálkodni: cafeteria már sehol nincs, a számítógépek 10-15 évesek, csere szóba sem jön, aztán jön a laborvizsgálatok korlátozása stb. Végső soron a betegellátásból veszi el azt a pénzt a vezetés, amit kénytelen megadni, hogy legyen szakorvosa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.02.23 09:20

@enapi:

Ez korrupció!!! Itt van tessék nem a trafik a mutyi...
A műtőt nekik sokkal többért kellene bérelniük mint az az OEP kiadná.
Nem adnak számlát vagy jóval kevesebbért a felhasznált állami finanszírozású műszereket, fogyóeszközöket nem fizetik ki.
mondd már meg, ha szerinted még ezt sem, akkor mit rendezett el az egészségügyben ezzel a marha nagy központosítással ez a kormány az egészségégügyben hat év alatt??
minden kórház állami, ami ma nap mint nap történik, egyedül ők a felelősök, senki más
akkor miről beszélsz?
miért nem tettek valamit már, legalább egy picit, legalább a nullán túljutva
ja, hogy az államosításon, központosításon kívül ötletük sincs, nemhogy stratégiájuk?
arról meg ki tehet?
talán az egészségügyben dolgozó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html