Június 1-jétől október 31-ig reggel 7 és 19 óra között egyszerre nyolc jármű lehet a budai Vár területén, és azok is szigorúan csak a fel- és a leszállás idejére állhatnak meg. A buszok előzetes regisztráció után, egyedi jelöléssel hajthatnak fel A regisztráció a Várkert Bazár előtti területen, a Lánchíd utcában történik. A buszok innen indulva kizárólag a Lánchíd utca-Clark Ádám tér-Hunyadi János út útvonalon mehetnek fel a budai Várba.

A Hunyadi János út és a Dísz tér csatlakozásánál, valamint a Dísz tér és a Palota út találkozásánál két-két megállóhelyen szállhatnak le az utasok. A buszok kizárólag a Dózsa György téren kialakított területen parkolhatnak, és a helyszínen segítő közlekedésirányító szakemberek jelzését követően indulhatnak a Várba az utasokért.

Az MTÜ felhívta a figyelmet arra, hogy a regisztrációnál kapott egyedi jelölésnek jól látható helyen kell szerepelnie. Fontos - tették hozzá -, hogy a városnézés után az utasok együttesen, az idegenvezetőjük koordinálásával jelentkezzenek a Palota úton a felszállásra kijelölt pontokon, majd a buszoknak a Palota úton lehajtva el kell hagyniuk a budai Várat.

A változásokról szemléltető térkép és szöveges magyarázat angol és magyar nyelven is letölthető, kinyomtatható az itthon.hu weboldalról.

Közleményében az ügynökség arra kérte a turisztikai szakma szereplőit, hogy a közlekedésirend-változást szervezett előkészületekkel segítsék, és ha van rá lehetőségük, akkor próbálják meg csoportjaikat gyalogosan felvinni a budai Vár területére.