A negatív kilátás legalább egyharmados esélyt jelent a további leminősítésre, amelyre a közlemény szerint akkor kerülne sor, ha a gazdaságpolitika tovább csökkentené a befektetői bizalmat, illetve rontaná a közép távú gazdasági növekedési kilátások, vagy jelentősen emelkednének az adósságfinanszírozás költségei, így rászorulna az ország a feltörekvő piacok irányába egyébként is erőteljesen lassuló tőkebeáramlásokra - írja a portfolio.hu

Az S&P közleménye szerint a hitelbesorolás rontása irányába mutató tényező a gyenge gazdasági növekedési kilátás, a korlátozott rugalmasság a monetáris politikában, illetve a külső adósság magas állománya. A hitelminősítő emellett azt is megjegyezi, hogy meglátása szerint az elmúlt években gyengült az intézményi fékek és ellensúlyok rendszere Magyarországon. Az S&P szakértői úgy látják, hogy a háztartások, a vállalatok és az állam magas devizaalapú adósságállománya miatt minden olyan gazdaságpolitikai lépés, ami növeli a forintgyengülés esélyét, rányomja a bélyegét a gazdasági növekedési teljesítményre, és egyúttal növeli az adósságtörlesztés terheit.

A közlemény szerint a hitelminősítést támogatja a magyar gazdaság, illetve exportszektor jól diverzifikált szerkezete, amelyek egy viszonylag stabil adózási bázist biztosítanak (a költségvetés számára).

Az intézmény megítélése szerint egyébként az elmúlt két évben hozott kormányzati lépések csökkentették a költségvetés nettó forrásszükségletét, ugyanakkor ezt a növekedési kilátások kárára érte el a kormány.