Kaphat még leminősítést Magyarország az S&P-től

Megerősítette a "BB", illetve "B" hosszú és rövid, illetve deviza- és forintalapú adósságokra eddig érvényben tartott hitelbesorolását és egyúttal érvényben tartotta a további leminősítésre utaló negatív kilátását - áll az S&P mai dátummal kiadott hitelminősítési döntésében. A lépést a továbbra is gyenge magyar gazdasági növekedési kilátásokkal, a korlátozott jegybanki lazító mozgástérrel, illetve a még mindig magas magánszektorbreli és államadósság állománnyal indokolta a hitelminősítő.
portfolio.hu, 2013. október 25. péntek, 09:31
Fotó: Napi.hu

A negatív kilátás legalább egyharmados esélyt jelent a további leminősítésre, amelyre a közlemény szerint akkor kerülne sor, ha a gazdaságpolitika tovább csökkentené a befektetői bizalmat, illetve rontaná a közép távú gazdasági növekedési kilátások, vagy jelentősen emelkednének az adósságfinanszírozás költségei, így rászorulna az ország a feltörekvő piacok irányába egyébként is erőteljesen lassuló tőkebeáramlásokra - írja a portfolio.hu

Az S&P közleménye szerint a hitelbesorolás rontása irányába mutató tényező a gyenge gazdasági növekedési kilátás, a korlátozott rugalmasság a monetáris politikában, illetve a külső adósság magas állománya. A hitelminősítő emellett azt is megjegyezi, hogy meglátása szerint az elmúlt években gyengült az intézményi fékek és ellensúlyok rendszere Magyarországon. Az S&P szakértői úgy látják, hogy a háztartások, a vállalatok és az állam magas devizaalapú adósságállománya miatt minden olyan gazdaságpolitikai lépés, ami növeli a forintgyengülés esélyét, rányomja a bélyegét a gazdasági növekedési teljesítményre, és egyúttal növeli az adósságtörlesztés terheit.

A közlemény szerint a hitelminősítést támogatja a magyar gazdaság, illetve exportszektor jól diverzifikált szerkezete, amelyek egy viszonylag stabil adózási bázist biztosítanak (a költségvetés számára).

Az intézmény megítélése szerint egyébként az elmúlt két évben hozott kormányzati lépések csökkentették a költségvetés nettó forrásszükségletét, ugyanakkor ezt a növekedési kilátások kárára érte el a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.10.25 11:16

@langede:
A piacon levö NAGY befektetési alapok !!!
Ki mozgatja ÖKET ,erre nem válaszolok !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2013.10.25 10:35

Remélem ezekért a jelentésekért nem fizetünk. (költői kérdés kemény pénz gombolnak le az országokról hogy "minősítsék" őket). A hitel minősítőket ki minősíti? (költői kérdés ez is).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.10.25 10:09

Ki ez az S&P? Egy parazita, a globális pénzügyi háttérhatalom szekértolója, arra hajtanak, hogy minél több pénzt kiszipolyozzanak belőlünk. Egy szavukat sem kell elhinni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html