Kapjanak prémiumot a dolgozók is - itt a javaslat

A nyugdíjasok mellett a munkavállalóknak is részesülniük kellene egyfajta prémium formájában a gazdaság bővüléséből, erre az egyik lehetőség a dolgozók bérét terhelő 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék 0,5 százalékra csökkentése, ami az átlagfizetéseknél vélhetően havi 2000 forintos emelkedést jelentene - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek.
Domokos László, 2017. október 12. csütörtök, 15:05
Fotó: Napi.hu

Ma már nincs szükség ennek a járuléknak a teljes összegére. Korábban ezt a közterhet azért alakították ki, mert a munkanélküliség tíz százalék felett járt és ez egyfajta szolidaritási adóként működött, azért vonták le a dolgozók béréből, hogy a költségvetés kifizesse a munkanélküliek juttatásait.

Ma viszont négy százalék körüli a munkanélküliségi mutató, több ágazatban egyenesen szakemberhiány van. Emiatt döntött úgy az ÁSZ elnökként és a Költségvetési Tanács tagjaként felveti ezt a lehetőséget - mondta Domokos László a lapnak.

Az ÁSZ-elnök elképzelése szerint olyan szabályt kellene kialakítani, ami lehetővé teszi, hogy a munkaerő-piaci járulék újra 1,5 százalékra emelkedjen, ha a munkanélküliség meghalad egy bizonyos szintet.

Domokos László a személyi jövedelemadó (szja) alakulásáról azt mondta: az alacsony szja a gazdaság egyik fontos tartópillére. Az szja-emelés a kivándorlást ösztönzi, hiszen a magas adó miatt, aki tehetné, elkerülné az adófizetést vagy külföldre vinné a jövedelmét, esetleg az országot is elhagyná, míg az adó csökkentése a magyarországi munkavégzést segíti.

Helyes célnak tartja a kormány elképzelését, hogy egy számjegyű legyen - 10 százalék körüli értékre csökkenjen - az szja, de Domokos kiszámíthatóbbá tenné a tervezetet: hasznos volna, ha a kormány meghatározna egyfajta menetrendet, hogy az adócsökkentéshez milyen feltételeknek kell teljesülniük és mindez milyen ütemben, hány év alatt valósulna meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.10.12 17:12

@tarosPifta:
a munkanelkuli segely egy szocialis transzfer, egyben egy befektetes is, na persze nem magyarorszagon.
eloszor is a munka nelkul maradt ember munkaeropiaci aktivitasat orzi meg.magyarorszagon a 3 honap az lofasz, legalabb egy ev kene legyen, ha elotte folyamatos egy eves munkaviszony megvolt.

a masik kerdes a merteke. az embereknek ha jelentosen visszaesik a jovedelme ebben a periodusban, akkor gyanithatoan az elso ajanlatra rabolint, ami szembe jon. bar egyesek helyesen bologatnak, hogy igen ez szukseges, viszont a 21. szazadban mar nem csak ipari melosok tamasztjak a lapatokat, hanem sokkal jobb kepzetseggel rendelkezo emberek is vannak, es kurvara nem mindegy, hogy eegy diplomas ember raer egy szamara megfelelo ertekteremto munkakort keresni, vagy egybol menjen a tescoba penztarosnak.

harmadik tenyezo, hogy ezalatt a munkanelkuli periodus alatt egy gyorsabb kepzes is megvalosithato lenne. artani biztos nem artana, sot kurvara raferne a magyar munkaeropiacra egy ilyen, ahogy azt varga is emlitette egy masik cikkben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.10.12 16:57

A magyar politikus az emberiség legszemetebbje.
"szolidaritási adóként működött, azért vonták le a dolgozók béréből, hogy a költségvetés kifizesse a munkanélküliek juttatásait."
Így nem a költségvetés fizette, hanem a csóri, rabszolgabéres melós.
Nem ebből kellett volna fizetni, hanem a milliárdos, gazdag külföldi cégeknek kifizetett milliárdokból.
A mocskos szemét legalja magyar politikus a saját csóri népétől elrabolja, majd odaadja a gazdag külföldinek. Tízmilliárdokkal támogatja a milliárdos külföldieket.
És ez a melós nem kap prémiumot, hanem a qrva nyugger kap, akinek több a nyugdíja, mint a melós fizetése.
Örülök, hogy én ehhez nem járulok hozzá, de így is bosszant. És pont ezért rendeztem úgy a munkámat, hogy ne fizessek ebben a qrva országban senkire.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html