A magyar vállalatok akár magasabb bért is kínálnak a külföldről visszatérőknek, a meghirdetett állások esetében gyakran előfordul, hogy az eredetileg kínált juttatási csomag keretén szélesítenek - állapítják meg a Profession.hu, a Boston Consulting Group és a The Network kutatásában.

A több mint 5000 magyar munkavállalót szondázó felmérés alapján a magyar munkavállalók kétharmada nyitott arra, hogy külföldön vállaljon munkát, legtöbben a magasabb fizetés reménye miatt költöznének (83 százalék), de sokan a nyelvtudás megszerzését (60 százalék) és a nemzetközi tapasztalatot (47 százalék) is fontosnak tartják. Az utóbbi két pont pedig rendkívül értékes szereplővé teszik őket az álláspiacon, amikor visszatérnek Magyarországra.

A legtöbben hazajönnének, ám visszailleszkedni nehéz

A megkérdezett munkavállalók 19 százaléka két év után jönne haza a külföldi munkából, 32 százalékuk pedig három és öt év között tervez. Amikor hazatérnek, jelentős előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, nem csak a magabiztos nyelvtudás, de a széleskörű tapasztalat miatt is.

A friss és sok esetben itthon nem elsajátítható szakmai tudáson felül az úgynevezett 'soft skill' tulajdonságok is vonzóak a cégeknek, a külföldi tapasztalat bátorságra és jobb alkalmazkodó képességre utal. Számos esetben sokkal könnyebb nemzetközi tapasztalattal vezető pozícióba kerülni.

Ugyanakkor a jó lehetőségek ellenére legtöbbször nem könnyű a visszailleszkedés, az alacsonyabb megélhetési költségek ellenére nehezen élik meg a nagyságrendekkel kisebb fizetéseket a hazatérő munkavállalók - értékelnek.