Kapósak az ötcsillagos hotelek

2007 első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma kevesebb mint 1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
NAPI Online, 2007. október 5. péntek, 09:00
Fotó:

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett, a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés közel 7 százalékos volt.

Január-augusztusban 2,3 millió külföldi vendég 7 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 1 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 2 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek közel 3 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A kempingekben 3, a háromcsillagos szállodákban és a panziókban 1 százalékkal nőtt, a többi szállástípusban azonban mérséklődött a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma. A vendégek száma a kempingekben és üdülőházakban jelentősen (9, illetve 5 százalékkal), a turistaszállókban és szállodákban kismértékben (2, illetve 1 százalékkal) növekedett.

A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2,8 millió belföldi vendéget és 7,3 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest. A belföldivendég-éjszakák száma - a kétcsillagos szállodák, a turistaszállók és az üdülőházak kivételével - minden szállástípusban nőtt. A szállodákban a belföldivendég-forgalom összességében 5 százalékkal bővült. Az ötcsillagos házakban 31, a négycsillagosokban 21 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A Balaton üdülőkörzet január-augusztusban is kiemelkedően teljesített: a vendégek száma 6 százalékkal, a vendégéjszakáké 2 százalékkal nőtt. Ezt kizárólag a belföldivendég-forgalom növekedése okozta: a vendégek száma 9 százalékkal, a vendégéjszakáké 7 százalékkal volt több, mint a tavalyi év azonos időszakában; a szállodákban 8 százalékkal emelkedett a belföldivendég-éjszakák száma, a legmarkánsabb növekedés a négycsillagos egységekben (31 százalék) jelentkezett, de a kempingekben és a panziókban is jelentős bővülést (26 és 11 százalék) mértek. A megfigyelt időszakban a szállásdíjbevétel bruttó 15 milliárd forintot tett ki összességében a Balatonnál, ez folyó áron 11 százalékkal több az előző év azonos időszakinál, holott a külföldi vendégek 4 százalékkal kevesebbet költöttek itt szállásra, mint tavaly. Budapest továbbra sem éri el az előző év azonos időszakában elért teljesítményét: mind a vendégforgalom, mind a szállásdíjbevétel közel 3 százalékkal csökkent a 2006. január-augusztusihoz mérten.

A szállodák átlagosan majdnem 49 százalékos szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban, ami lényegében megegyezik a 2006 azonos időszaki foglaltsággal.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 161 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti időszakban, ez folyó áron 4 százalékos növekedés. A szállásdíjbevétel (92 milliárd forint) több mint 4 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-augusztusra számított árindexe 9 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén közel 7 százalékos áremelkedést mértek.

Január-augusztusban 17,6 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 11,8 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek, 1,6 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek fogadtak el üdülési csekket.

2007. augusztus 31-én 2936 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 856 szálloda, 1135 panzió és 945 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) üzemelt az országban.

HOZZÁSZÓLÁSOK