Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a normatív költségvetési támogatás országos csökkenése mögött a hallgatói létszám jelentős csökkenése áll. A sajtóban csak ezen költségvetési támogatás csökkenéséről szoktak beszélni, a valóság azonban az, hogy a felsőoktatási intézmények teljes költségvetése évről-évre növekszik. Az egyetemek és főiskolák ugyanis nem csupán a mindenkori éves költségvetési törvény alapján kapnak támogatást, hanem különböző hazai és EU-s pályázati forrásokból is - olvasható az emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében. A kormány 2012. decemberi határozatában - a magyar felsőoktatás megújításáról - arra vállalt kötelezettséget, hogy az új felvételi eljárásból fakadó többletlétszám után járó többletköltségeket biztosítja az intézmények számára. Mivel feltételezhetően a BCE esetén is nőni fog az előzetesen tervezetthez képest a magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma, ezt a többletforrást a kormány a BCE számára is biztosítani fogja.

Ez azonban nem feltétlenül húzza ki a csávából az intézményt, pláne nem a a felsőoktatási ágazatot - állítják a szakértők. A Napi Gazdaság korábbi értesülései szerint is az elmúlt öt évben a magyar állami felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása jelentősen, reálértéken kevesebb, mint felére csökkent. Ahogyan azt a Magyar Rektori Konferencia (MRK) már többször jelezte, a nominálértéken több mint 80 milliárd forintos csökkenésből az idei évre érvényesített 32 milliárd forint összegű állami támogatás elvonás miatt a rendelkezésre bocsátott előirányzatok az intézmények alapfeladatainak ellátásához szükséges működtetés, üzemeltetés költségeit már nem biztosítják, a forráskivonást már nem tudják az állami egyetemek, főiskolák kigazdálkodni. Az egyetemek és a főiskolák vezetői jelezték, hogy az intézmények felélték tartalékaikat, további hatékonyságjavítási intézkedésekre a magyar felsőoktatás színvonalának jelentős csökkenése nélkül nincsen lehetőség (Napi Gazdaság, 2013. május 16.).

A Felsőoktatási Struktúraváltási Alap 11 milliárd forintos keretéből eddig odaítélt 2 milliárd forintot olyan vidéki felsőoktatási intézmények kapták, amelyekbe a vártnál kevesebben jelentkeztek. Az állam azonban több nagy egyetemnek tartozik, így a Budapest Corvinus Egyetemnek csaknem 500 millió forinttal. Lapunk birtokába jutott adatokból korábban azonban kiderül, hogy ebből az összegből mindössze 260 milliót fog folyósítani az állam, és azt is csak július után. Ennél pontosabb időpontról májusban még senki sem tudott. Csak - ahogy a tárca fogalmazott - arról, hogy a többlettámogatások elosztása folyamatban van. Az Emmi szerint ennek ellenére sem volt és nincs csúszás, "mert az idei teljes évre vonatkoztak a plusztámogatások". A kiválósági támogatásokkal kapcsolatban is hasonlóan fogalmaztak a minisztériumi illetékesek.