Karácsony Gergely máris reagált Áder János reggeli szavaira

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem retorikai fogás volt a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten, ugyanis a klímaszempontok elsőbbséget élveznek az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél - írta az MTI.
Domokos Erika, 2020. január 5. vasárnap, 15:48
Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton

A főpolgármester vasárnap közösségi oldalán reagált Áder János köztársasági elnök szavaira, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetről szólva azt mondta, önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás.

A köztársasági elnök az interjúban arról is beszélt: amikor vészhelyzet van - például most Ausztráliában a pusztító bozóttüzek miatt -, evakuálják az embereket, és rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt, az új budapesti városvezetés arról döntött, hogy majd elkészül két tanulmány, amelyekben megvizsgálják annak a lehetőségét, a vészhelyzet idején és a vészhelyzetet követően mit is kell majd tenni.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közzétett bejegyzésében a köztársasági elnök szavaira reagálva hangsúlyozta: nem retorikai fogás volt a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten, és furcsának tartja a "magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfő" megközelítését. Hozzátette: jelenleg több mint 1250 szervezet - kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament - hirdetett klímavészhelyzetet, ezek a döntések pedig már több mint 800 millió embert érintenek a világban.

Büszke vagyok arra, hogy sok év semmittevés után Budapest is beállt végre a sorba az új Fővárosi Közgyűlés döntése alapján - írta a főpolgármester, megjegyezve: a klímaváltozás súlyosan érinti a nagyvárosokat, köztük Budapestet is.

Karácsony Gergely szerint nagy hiba bagatellizálni az ügyet, "amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt jelenti a kibocsátás csökkentését (mitigáció) és az emberek és ökoszisztémák maximális védelmét a klímahatásokkal szemben (adaptáció)".  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek.

Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van - idézte a főpolgármestert az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hali-ho, 2020.01.06 18:47

@vanrob: A lónak a f*szát! Akkor miért parádézik bicajjal meg busszal? Miért nem jár azzal akkor, ha nagypofával vigyorog a lakájmédiája kameráiba, mint a választások után? Álszent sz*r alak. Eddig csak duma volt és a haverok, rokonok kinevezése zsíros állásokba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.06 18:45

@vanrob: Na figyu:

- A természet éves széndioxid kibocsátása az elpusztult szerves anyagok elbomlása révén évente kb. 150 Gt.
- A teljes emberi tevékenység széndioxid kibocsátása évente kb. 6.5 Gt.
- És még nem számoltam az a kb.600 vulkán tevékenységét, amelyekből kb. 50 mindig aktív. Ezek nagyságrendekkel több széndioxidot tolnak a légkörbe, mint az emberiség.

Akkor miről beszélünk? És még így is a széndioxid átlagos légköri koncentrációja csupán kb.0.04% Egyébként pedig az életünk alapja. A növények széndioxidból állítják elő a létezésünkhöz szükséges oxigént az endoterm, (vagyis hőfogyasztó) fotoszintézis révén. Vagyis nemhogy melegítik, hanem hűtik a klímát. Komám ezt már az általános iskolában oktatják. Kihagytad? Széndioxid jelenlétében a növények gyorsabban növekszenek, és kevesebb vizet fogyasztanak. Egyes növénytermelők külön széndioxid generátorokat telepítenek a növénytermesztő sátraikba és házaikba, mert jól ismerik ezt a jelenséget.

" ... az emberek nagy részénél alapvető fizikai és bilológia ismeretek hiányoznak. Fogalmuk sincs alapvető kölcsönhatásokról, ... " Látom magadból indultál ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vanrob, 2020.01.06 13:11

@Fricibacsi3: A szolgálati autó a pozícióhoz JÁR. Ha tetszik ha nem. A Kedves Vezéred is azzal jár, meg magánrepcsivel Vidi meccsre. Az nem zavar? Tarlós is azzal járt, meg a Karácsony utáni főpolgármester is azzal fog menni, amikor dolga van. Csak egy parányi ész és pár perc önálló gondolkodás kell, hogy magadtól rájöjj, miért van a szolgálati autó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vanrob, 2020.01.06 13:07

@szabobalazs47: A Klímavészhelyzet "kihírdetése" kábé annyi, mint amikor híres emberek csatlakoztak a "#metoo" mozgalomhoz. Van egy jelenség, amit a legtöbben a saját bőrünkön érzünk. Most annyi történt, hogy egy politikus kiállt, és azt mondta, én is érzem, látom.
A klímavészhelyzetet nem fogja megállítani, de egyedül senki sem képes rá.
Persze az is lehet, hogy csak a szokásos fideszes henger munkálkodik, vagyis mindent leszólni meg kifigurázni, amit nem a Kedves Vezér vagy a csicskásai csinálnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vanrob, 2020.01.06 13:03

@Nyugatos_szolasszabadsag: Annyira fideszesen gondolkodsz... Tesz valamit (vagy nem) akkor szavazókat veszít...? Mi ez? Verseny? A politikus egyetlen célja a minél több szavazat összegyűjtése? Ingyen krumplival? Rezsiutalvánnyal? Kis hazánkban a politikusok nagy része már tényleg csak ennyire képes... És az ikszelők nagy része már jó ideje elfelejtette, hogy ennél azért több dolguk, kötelességük volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html