A főpolgármester-jelölt azt mondta, a kerületnek egyértelmű tapasztalatai vannak arról, milyen az, amikor a fideszeseket a döntések közelébe engedik, mert a városrésznek egészen péntekig nem volt elfogadott költségvetése. Németh Angéla ellenzéki polgármester hiába készített egy, a kerület fejlődését eredményező javaslatot, a fideszesek csak azért, hogy zavart keltsenek, hogy megosszanak, nem szavazták meg azt.

Vasárnap nem csak egyszerűen más vezetőket lehet választani, de a szavazók egy másik politika mellett is hitet tehetnek. Egy olyan politika mellett, ami nem megosztani akar, hanem az összefogásban hisz, ami a nagy szavak helyett a csendes többséget szolgáló apró tettekben gondolkodik - mondta.

Vasárnap három egyformán fontos felelős döntést kell meghozni. Nem csak a főpolgármestert kell leváltani, de meg kell erősíteni pozíciójában a XV. kerületet vezető Németh Angélát és olyan képviselőket kell választani, akik a polgármester csapatához tartoznak - szögezte le Karácsony.

Karácsony tervei

Az Index tudósítása szerint Karácsony Gergely Tarlós István után is tartott egy sajtótájékoztatót, ahol elmondta, hogy ha őt választanák polgármesternek, melyik az a három terület, ahol azonnali változást szeretnének: az átláthatóság, a szolidaritás és a zöld Budapest megteremtése.Az átláthatóság érdekében - Zuglóhoz hasonlóan - az antikorrupciós szervezetek önkormányzatok számára létrehozott ajánlását fogadnák el Budapest vonatkozásában is. Ami a zöld programot illeti, Karácsony szerint Budapestnek a többi nagyvároshoz hasonlóan az a dolga, hogy mindent megtegyen a klímaváltozás megakadályozása érdekében, illetve adaptálódjon azokhoz a változásokhoz, amiken már nem lehet segíteni. Budapesten is ki kell hirdeti a klímavészhelyzetet, amellyel az önkormányzat vállalja, hogy nem hoz olyan döntéseket, amelyek klímavédelmi szempontból nem előnyösek. A főépítészhez hasonlóan bevezetné a budapesti főkertész tisztségét. A Fővárosi Önkormányzat épületét megújítanák, azon a területen, ahol jelenleg a képviselők parkolnak, parkot terveznek, ami minden budapesti előtt nyitva lenne. Szociális csomagot vezetnének be, amelynek keretében többek között a tömegközlekedés az álláskeresőknek ingyenessé válna, illetve a jelenlegi hatéves kor helyett 14 éves korig tennék ingyenessé a tömegközlekedést a gyerekeknek.Arra a kérdésre, hogy mindezekre honnan lenne pénz, Karácsony azt válaszolta, hogy jelenleg minden itt megtermelt 100 forintból kettő marad a fővárosban. Szerinte Budapestnek a sarkára kell állnia és közvetlen brüsszeli forrásokat kell hozni városfejlesztésre. "A korrupciós csatornák eltömítésével is több pénz marad a városnál" - tette hozzá.

10 év után belátták

A Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében felszólaló Magyar György úgy fogalmazott, az ellenzék tíz év után belátta, hogy együtt kell működni és ez az együttműködés eredményre kell, hogy vezessen.

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke is arról beszélt, hogy a helyi fideszes képviselők nem szavazták meg a költségvetést, mert őket nem a kerület érdekli, hanem csak az, hogy az ő ügyeik jól menjenek.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint vasárnap egy szebb, zöldebb, emberibb és élhetőbb Budapest megteremtését lehet megalapozni. Nagyon régen nem volt esély ekkora döntésre, de most elérhető, hogy Budapest egy boldog város legyen, ahol beton helyett fák lesznek, a mutyi helyett tisztesség, ahol "háttérdealek" helyett közszolgálat a politika, ahol jó élni, ahol nem szorongás van, hanem szabadság - jelentette ki.

Kendernay János, az LMP társelnöke elmondta, pártja országszerte azért dolgozik, hogy leváltsa a klímaváltozást tagadó képviselő-testületeket, önkormányzatokat.

Nincs két Fidesz

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke is szólt arról, hogy sikerült elfogadni a XV. kerület költségvetését, "pedig a Fidesz nem akarta", tönkre akarták tenni a kerületet. Németh Angéla azonban megcsinálta. Mi kell még ahhoz, hogy "ez az elhivatott, elszánt, bátor asszony bebizonyítsa, jó vezetője ennek a kerületnek" - kérdezte.

Az ellenzéki politikus azt mondta: nincs két Fidesz, amit az elmúlt napokban Borkaitól láttunk, ugyanazt engedi Tarlós István főpolgármester is, ugyanúgy szétlopják Budapestet a fideszesek, mint Győrt. Azért is fontosnak tartja a vasárnapi választást, mert az ellenzék megakadályozhatja, hogy a mostani orbáni autoriter államból nyílt diktatúra legyen.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint hatalmas utat tett meg az ellenzék az elmúlt egy évben, "sokan átlépték a saját árnyékukat". Hangsúlyozta, a vasárnapi eredményektől függetlenül az Orbánnal szemben álló demokratikus ellenzéknek nincs más lehetősége, mint országosan is megalkotni az egységes, közös, demokratikus alternatívát. Elmondta, 2022-re a vasárnapi önkormányzati választás nyitja ki a kaput. Úgy összegzett: 2022-ben világos a képlet: Orbán, vagy demokratikus, európai Magyarország.

Az esemény végén az újrainduló Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere stábjának tagjaival, valamint az ellenzéki önkormányzati képviselőkkel közösen állt színpadra, hogy köszönetet mondjon az őt támogatóknak.