Karácsony: nem szabad hagyni, hogy Budapestet szembeállítsák a vidékkel

Budapest frissen megválasztott főpolgármestere, Karácsony Gergely szerint bár eredmény, hogy a kormány azt ígérte tiszteletben tartja a budapestiek akaratát, nem számít könnyű harcokra. Október 23-i ünnepi beszédében arról beszélt, a városnak szolidárisnak kell lenniük, nem szabad hagyniuk, hogy a hatalom emberei átlépjenek rajtuk, részt kell venniük a jövőjük alakításában.
Szabó Dániel, 2019. október 23. szerda, 19:09
Fotó: MTI Fotó / Kovács Tamás

Van ebben a városban legalább két nagyon fontos célünk: először is tegyük Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává Budapestet, valamint tegyük a demokrácia őrzőjévé - kezdte beszédét Karácsony Gergely a budapesti városházán október 23-án, de szerinte a főváros nem lehet önző, a köztársaság helyreállításához sok közös munkára lesz szükség.

Több emberséget, több szolidaritást, kevesebb kilakoltatást! Több közszolgáltatást, kevesebb stadiont. Több átláthatóságot és semennyi mutyit a politikusoknak és az oligarcháknak - magyarázta Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere. Aki ezután azt is mondta, hogy fontos, hogy nagyobb legyen a szolidaritás a fővárosban, mert csak így lehet kiállni a forradalmi eszmékért, amelyek között ott van a testvériség és az egyenlőség is.

Szerinte fontos, hogy a város vezetői ne példabeszédeket tartsanak, vagy példát statuáljanak, hanem példát mutassanak emberségből, arról, hogy nem kell megosztani az országot. Úgy véli Karácsony, hogy majd sokan fogják Budapestet szembe állítani a vidéki Magyarországgal, de azt mondta, hogy ennek nem szabad felülni, nem szabad hagyni ezt a megosztottságot.

'56 felkelői nem akartak sok dolgot: olyan országot, ahol a saját pénzükből fenntartott média nem hazudik az arcukba, ahol nem élősködnek rajtuk a kiváltságos kevesek, ahol nyugathoz akarnak csatlakozni, nem kelethez - mondta el Karácsony, aki szerint '89-ben is ezt akarták az emberek, de ez azóta sem teljesült. Most is ugyanezt akarják az emberek.

"Hogy mit rontottunk el? Talán azt, hogy majd mások kivívják nekünk a köztársaságot, hogy a kiváltságos kevesek majd megoldják helyettünk" - magyarázta az új főpolgármester, de szerinte a lentről indultak is most már leuralják a népet, dölyfösen néznek le rájuk. "Ahhoz hogy az álmot valóra váltsuk, nem a hatalom emberei kellenek, hanem az emberek hatalmára van szükség" - tette hozzá, ezt pedig szerinte úgy lehet elérni, ha az emberek részt vesznek a sorsuk alakításában. Tíz nappal ezelőtt - vélekedett -, az önkormányzati választásokon ezt kimondta a nép: "semmit rólunk, nélkülünk".

Sikernek könyvelte el, hogy a kormány már kijelentette, hogy nem hoznak olyan fővárosi döntést, amelyet a budapesti városvezetés nem támogat. Bár ezt Karácsony eredménynek látja, de szerinte lesznek harcok a kormány és az önkormányzat között. Ahhoz, hogy ne lépjenek át Budapesten, a budapestiek akaratán, az kell, hogy az emberek tevékenyen részt vegyenek a környezetük és a jövőjük alakításában.

A politikus úgy véli, hogy "legyőzhetetlen felhatalmazást kaptak" a várost képviseletére, de ezt nyitottsággal kell képviselniük. Példaként azt mondta, hogy a Városház parkolóját megnyitják az emberek előtt, ha elkészült a felújítás, ami annak a szimbóluma, hogy az emberekkel közösen akarnak dolgozni.

"Legyen ez a tér és legyen ez a város a tiétek!" - folytatta beszédét az ellenzéki politikus, aki szerint az emberek jelenléte nélkül a tér is sivár lesz, ahogy a város vezetésében is elvárja a részvételt.

"Az emlékezésből tudjuk, van veszíteni valónk" - vont párhuzamot 1956 és a mostani helyzet között, ugyanis úgy véli, hogy minden nap tenni kell a kitűzött célokért, a szabadságért, áldozatokat kell hozniuk, hogy megvédhessék magukat. Így azt szeretné, hogy az emberek nyújtsanak kezet egymásnak, maradjon erős és szolidáris a közösség Budapesten.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bogatir, 2019.10.25 10:57

@Fricibacsi3: Te meg mindenkit gyűlölsz, talán magadat is vén szarkupac.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.10.24 21:42

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2019.10.24 17:44

@atesz69:

Csak mellékesen: Karácsony szabolcs megye szülötte, fehérgyarmati, tehát van köze a vidékhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2019.10.24 07:55

Budapesti komcsik élükön Karácsonnyal és Demszkyvel mindíg gyűlölték és utálták a vidéket.

Mindent elvettek volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atesz69, 2019.10.24 02:12

Mondja ezt egy Budapesti!Tehát azt mondja ne állítsuk szembe vidékkel mindig is szembe lesz állítva mert minden Budapestről szol ebben az országban, Ha egy külföldit meg kérdezel Magyar vagyok 'ja Budapest,nem Pécs nem szeged ,nem Miskolc,Nem Debrecen,!!!!!!!Sok az ember Pesten akkor küld haza őket a városukban vagy helyezzétek ki a minisztériumokat vidékre ahogy meg volt beszélve, várjuk tárt karokkal .Nem lesz dugó nektek nem minden külföldi fog oda menni meg nem ti lesztek Magyarország közepe!Ja de nem is fogtok annyi pénzt kapni mint most mivel oda kell többet adni ahol már többen is élnek,nem lesz annyi ado bevétel stb. Én Miskolcon Élek tudod mi nagyon örülnénk neki ha azok a problémák itt lennének ami nektek gond sok ember élhetetlen város,vissza jönne az a 40.000 ember aki elment vagy elcsábítottátok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html