Több bérlakást és e-buszt, a zöldterületek védelmét ígéri az új főpolgármester-jelölt

Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje tízpontos javaslatot állított össze, amelyet társadalmi vitára is bocsát, mert olyan városvezető akar lenni, aki képviseli a közös akaratot, de nem hiszi, hogy azt neki egyedül kell kitalálnia.
Domokos Erika, 2019. január 26. szombat, 14:26
Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton

Budapestnek szolidárisabbnak, kreatívabbnak és zöldebbnek kell lennie, ehhez közös döntéshozatal és közös főváros kell - mondta Karácsony Gergely programbemutató rendezvényén az MTI tudósítása szerint.

Közpénzek nyilvánossága

A politikus programjában első helyen szerepel a demokratikus működés erősítése, amelynek érdekében a Fővárosi Közgyűlés állampolgári javaslatokat is tárgyalna, és létrehozná a városháza lakók felé való kinyitásával, közpark létrehozásával a Budapest Agórát.

A nyitott városháza azt üzeni, hogy nyitott a városvezetés - mondta a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. Kiemelte még a megkötött szerződések, közérdekű adatok átláthatóságának biztosítását is.

Zöldterületek védelme és behajtási tilalom

A politikus programjában több pontban is foglalkozik a klímapolitikával, környezetvédelemmel. Fontosnak tartja a faállomány megóvását és fejlesztését, a szmogriadó-rendelet módosítását és olyan területek kijelölését is, ahova környezetszennyező autóval nem lehet behajtani. Emellett a klímavédelmi alap forrásait egy klaszteren keresztül használná fel.

A politikus megakadályozná, hogy a mostani zöldterületeket építési területté lehessen nyilvánítani, a főépítész mintájára főkertészt nevezne ki, és megőrizné a Városliget és a Római part eredeti formáját.

A legtöbb tennivaló Karácsony Gergely elmondása szerint a közlekedés területén van. Hangsúlyozta: elektromos buszok beszerzésével folytatni kell a buszállomány cseréjét, és Pesten is folytatni kell a fonódó villamoshálózat kiépítését. Megemlítette emellett a városrészeket összekötő kerékpárutak építését is.

Bérlakások számának növelése

Zugló jelenlegi polgármestere főpolgármesterré választása esetén a lakhatási helyzeten úgy javítana, hogy 4,5-ről 10 százalékra emelné a bérlakások arányát, lakásügyi ombudsmant nevezne ki, a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítanák.

Barna mezős és innovatív beruházások

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy Budapesten leállt a gazdasági növekedés, amit újra be kell indítani, ehhez innovatív gazdaságra van szükség, a most nem használt ipari területeket újra kell hasznosítani. Budapestnek a tudás alapú gazdaságba való átmenet nyertesének kell lennie - véli a politikus.

Mindezek mellett Karácsony Gergely szoros együttműködést alakítana ki nyugat-európai városokkal, így olyan uniós forrásokhoz is hozzáférnének, amelyek a kormánytól függetlenül is elérhetőek - írta az MTI.

A programbemutatón részt vett Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje és Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti választmányának elnöke, valamint a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, Tordai Bence és Kocsis-Cake Olivio is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bnyuszi, 2019.01.26 18:58

@Panzerkraftwagen_Drei: először nézd meg mit csinál kicsiben, a saját felségterületén, zuglóban! Pillangó park felújítás. Ami a piszkos anyagiakat illeti: az önkormányzat által elfogadott határozat szerint 200-250 millió Ft + ÁFA lett jóváhagyva, de most már 600+ millió plusz ÁFA-nál tart. Állítólag egy cégre szabott volt a pályázat.
Ami a parkosítást: 110 fa kivágásra kerülne, a jelenlegi zöldterület 20%-át leburkolnák (500+ m2 beton térkő, 600+ m2 műgyanta burkolat, 20 autós parkoló), 120 db kandeláber, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.01.26 17:37

@Panzerkraftwagen_Drei: Ja mach es, und genieße es Arschloch.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.26 16:47

@na4: ha nem irt ki minden fát és nem betonoz le minden zöldterületet, mint a boxos gazdád hatalmi tébolyában, akkor már megéri rá szavazni, szánalmas orsóscsicska.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.01.26 16:25

Lúzer, tehetségtelen, ostoba pojáca.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html