Levélben kéri Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi cégeket, hogy, ha tehetik, ne éljenek az iparűzési adónál az 50 százalékos kedvezménnyel, különben év vége előtt ellehetetlenülhetnek olyan fővárosi közszolgáltatások, mint például a tömegközlekedés vagy a folyóvíz-ellátás - írja  az atv.hu.

Az érintett cégek ügyfélkapus fiókjába küldött, "főpolgármesteri tájékoztató" című levélben a főpolgármester többek között azt írja:

Budapest gazdasági értelemben az ország motorja. Magyarország gazdasági teljesítményének 37%-a kötődik a fővároshoz. Budapest és ezáltal Magyarország csak akkor működhet, ha jó minőségű közszolgáltatások segítik a gazdaságot és a társadalmat. Ez a járványból való gazdasági kilábalás elengedhetetlen feltétele. A közszolgáltatások egy jelentős körét a Fővárosi Önkormányzat biztosítja a vállalkozások és a polgárok számára, amelynek a legfontosabb forrása a helyi iparűzési adó. Ez a bevétel szükséges ahhoz, hogy zavartalanul működjön a tömegközlekedés, a folyamatos ivóvíz-szolgáltatás, hogy elszállítsák a szemetet, a szennyvizet, hogy eltakarítsák a havat.

2020 december végén a Kormány úgy döntött, hogy állami támogatásként a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója a 2021. évre a felére csökkenthető, miközben Budapest esetében az így kieső források pótlásáról semmilyen kormányzati döntés nem született. Az érintett vállalkozásnak egyénileg, a NAV-on keresztül benyújtott űrlapon kérnie kell ennek a kedvezménynek az igénybevételét. [...]

Az iparűzési adó felezésének azonban könnyen lehet az a hatása, hogy a fővárosi közszolgáltatások finanszírozása már ez év vége előtt ellehetetlenül, ami rontja a gazdasági kilábalás esélyeit, ezzel a vállalkozások kilátásait is.

Karácsony levele szerint az a cég, amely nem él a kedvezmény lehetőségével, segíti, hogy a fővárosi közszolgáltatások biztosítottak legyenek.