Karácsony: információk nélkül nehéz újranyitni Budapestet

Ma (sem) adott választ az operatív törzs arra, megkapjuk-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi adatokat. Pedig ezekre egyre nagyobb a szükség, a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló - írja a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester.
Szász Péter, 2020. május 9. szombat, 13:05
Fotó: MTI Fotó / Bruzák Noémi

Szombaton szokásától eltérően, az operatív törzs nem közölte, hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztető gépen. Karácsony a bejegyzésben a következő kérdések megválaszolását tartja fontosnak:

  • Miért maradt ki ez az adat?
  • Nagyon fontos lenne tudni, miért tűnt közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról?
  • Igaz-e a feltételezés, hogy az eltűnt adatok alapján már március elején nagyobb arányú lehetett a fertőzés?
  • És vajon hol volt jelen a járvány?

Nagyon fontos lenne látni az adatokat olyan bontásban, hogy hány "lakossági" és hány intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak. Ezzel függ össze, hogy ha a kormány nem is, a magánszolgáltatók adtak adatokat a sajtónak. Ebből kiderül, hogy a megbízhatónak tekintett PCR-tesztekből mintegy 1800-at végeztek, ennek 0,3 százaléka lett pozitív.

Tudom, ez nem tekinthető reprezentatívnak, de tanulságosnak igen. Hiszen ez is azt a gyanút erősíti: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz - írja bejegyzésében Karácsony Gergely, aki szerint ha ez így van, akkor elképesztő felelőtlenség volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani, "felesleges költségnek" minősíteni a kórházból kikerülő betegek tesztelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK