Továbbra is Karácsonyék fejéhez szegezi az adófegyvert a kormány

Nem tett le az iparűzési adó beszedésének átalakításáról a kormány, amely megfoszthatja az önkormányzatokat legjelentősebb önálló bevételi forrásuktól. A főváros lehetetlen helyzetbe kerülhet.
Komócsin Sándor, 2020. március 3. kedd, 08:50
Fotó: Napi.hu

Folytatódnak az egyeztetések a helyi iparűzési adó tervezett átalakításáról, döntés azonban még nincs - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádiónak. A Belügyminisztériumban a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén felvetett javaslatok megvitatására külön önkormányzati fórumot hoztak létre.

A miniszer szerint figyelemmel kísérik a vállalkozói érdekképviseletek nyilatkozatait, amelyek a sajtóban megjelentek, továbbá beszéltek a Megyei Jogú Városok Szövetségével és meghallgatták a kistelepülések képviselőit is. Fontos számunkra a főváros és a kerületek véleménye is - tette hozzá a miniszter.

A kormány az egyeztetések lezárása után tér vissza az iparűzési adó átalakítására. Ezt követően döntenek arról, hogy maradjon-e a jelenlegi helyzet, amelyben az önkormányzatok szedik be és költik el az iparűzési adót vagy változtassanak-e ezen, amely megfosztaná a helyhatóságokat ettől a forrástól. Budapestet kiütné a változtatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK