Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Kezdődik az utolsó nagy roham a boltokban. Mindenki vásárol, hogy minél több étel legyen az asztalon, és minél több ajándék a fa alatt. A legtöbb embernek azonban erre nincs elég pénze, így hitelt vesz fel. Alapszabály lenne, hogy hitelt nem veszünk fel, de ha mégis erre kényszerül az ember, legalább tegye azt tudatosan" - olvasható az írás felvezetőjében.

A hivatal felsorolja, hogy mire érdemes figyelni hitelfelvételnél. Nagy különbség van például a 0 százalékos THM és a 0 százalékos kamat között. Elöbbi esetében semmilyen plusz költséget nem terhelhetnek ránk, hiszen a thm lényege pont az, hogy az már minden költséget tartalmaz. Előre tudjuk azt, hogy minden hónapban ugyanannyi törlesztő részletre számíthatunk.

Egy 150 ezer forintos műszaki cikknél, amit 10 részletben kell visszafizetnünk ez pontosan 15 ezer forint kiadást jelent majd minden hónapban, de csak akkor, ha betartjuk a megadott feltételeket. Ilyen előírás lehet például, hogy számlát kell nyitni az adott pénzintézetnél vagy csak átutalással teljesíthető a havi részlet. Ezekről érdemes mindig - és szigorúan a hitel felvétele előtt - tájékozódni.

Ellenben ha azt látjuk, hogy a kamat a 0 százalék, akkor ott biztosan számíthatunk egyéb, rejtett vagy "apróbetűs" (számlavezetési díj, csoportos beszedés díja, egyszeri kezelési költség, hitelfedezeti biztosítás, stb.) költségekre, ami akár 10-15 százalékos pluszköltséget is jelenthet a valóságban - írja az ÁSZ.

Hitelkártya

A karácsonyi vásárlásokra talán a legjobb megoldás a hitelkártya lehet, de az is csak akkor, ha azt tudatosan használjuk és időben, vagyis a következő havi fizetésünkből visszafizetjük a teljes összeget. Arra figyeljünk, hogy ezt ne használjuk készpénzfelvételre, mert annak igen magas díja van. A hitelkártyát nem erre találták ki, hanem arra, hogy a vásárlásaink során 45 napig kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét.

A legtöbb hitelkártyával pénzt is kereshetünk. A leggyakoribb esetben vásárlásaink után az elköltött összeg bizonyos részét (általában 1-4 százalékát) pénzben, vagy levásárolható pontok formájában visszakapjuk a banktól. Miért éri meg akkor ez a bankoknak, tehetjük fel a kérdést. A bankoknak nem érdekük, hogy a teljes tartozást visszafizessük.

A pénzintézetek azzal elégedettek, ha az általuk előre meghatározott ún. minimum fizetendő összeget (általában a költéseink 5 százalékát) rendezzük a fizetési határidőig. Ám, ha csak ennyit fizetünk vissza az elköltött összegből, akkor nem ússzuk meg a kamatokat.

Még rosszabb a helyzet, ha a minimum fizetendő összeget sem teljesítjük, ilyenkor a kamatokon túl még büntető díjat (általában 3-4 ezer Ft-ot) és büntető kamatokat is fizethetünk.