Sok ajándékpénzt osztott szét a kormány karácsonyra

Több határozatban, sok milliárd forintot osztott szét a kormány a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályokban. Milliárdokhoz jutottak az egyházak, szerényebb összeghez a honvédség valamint a rendőrség, és most sem maradhatott ki a sport sem.
Németh Géza, 2018. december 24. hétfő, 15:10
Fotó: Pixabay

A Bethlen Gábor alap felhalmozásra - több részletben - közel 24 milliárd, míg működésre 7,2 milliárd forintot kapott. Egy külön határozat - a felsorolásban szereplő határon túli intézmények működtetésére és fejlesztésére - 32,8 milliárd forintot tartalmaz az alap javára.

Az egyházak felhalmozásra egyszer 3,2 milliárd, másodszor pedig 31,3 milliárd forintot kaptak.

Ezekhez képest szerény a honvédség 1 milliárdos és a rendőrség 1,5 milliárd beruházásra kapott támogatása. Utóbbi ezen felül még személyi juttatásra 3,6 milliárd forintot használhat fel a kabinet jóvoltából.

Közlekedés, infrastruktúra

A vasútfejlesztés 12,9 milliárd, az autóbuszos személyszállítás támogatása 10 milliárddal szerepel a tételek között. Az útdíjrendszer működtetésére 5 milliárd, míg a fejlesztésére 2,6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

A kormányzati infokommunikációs szolgálatatás 2 milliárd, az MNV pedig beruházásra 1,5 milliárd forinttal szerepel a listán.

A kormány meghatározta az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközök (CEF) keretét: a felhasználható pénz 2020-ban 113,5 milliárd, míg 2021-ben 10,3 milliárd forint.

Sport, ifjúság

A sport támogatások közül nagyobb tétel a pesthidegkúti uszoda 1 milliárdja, a jövő évi Maccabi játékok 2,8 milliárd, az MLSZ működtetésére adott 3 milliárd, a versenysportnak juttatott 1 milliárd, a kiemelt sportegyesületek támogatása 2 milliárd forinttal.

A sportlétesítmények fejlesztésére 7,4 milliárd forint jut. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia működtetésére 1,5 milliárd, a nyíregyházi atlétikai stadion építésére pedig 3,3 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

A gyermek és ifjúsági táborok támogatás is elég tetemes: 12,9 milliárd forint.

Egyebek

A közgyűjtemények 2,2 milliárdhoz jutnak országosan, de a kisvárdai múzeum egymaga 1,9 milliárd forintból fejlődhet. A békásmegyeri piac építése 1,5 milliárd forinttal szerepel a listán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2018.12.24 22:46

@percsi: pl. tanyaprogram 1 milliárd..komoly, mi?
kifestik mészáros lovainak (ha vannak neki) istállóit? vagy mire futja ebből..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2018.12.24 22:44

@percsi: ha jól emlékszem, tavaly sokkal több pénzt szórtak ki, akkor az egyházak 120 milliárdo kaptak..csak úgy..miközben ugye pl. csak ELtén azért rúgnak ki tanárokat, mert 500 milla hiányzik...a sürgőssági ellátásra pedig (erre a majd jan. 1-től működő csodálatos új rendszerre, amire felkészülésként 3 munkanapot adtak, ami már önmagában jelzi, mennyire komolyan gondolják)kb 650 milliót..
de van örömhír is..a focisták már 500 milliót is kereshetnek speciális adókedvezménnyel..lehet, hogy ennek költségét spórolták le a lakástakarékok beszántásával
azért vannak priorítások.--hogyne, mindent a zemberekért.
de ha belegondolsz, kemény megszorítások vannak éppen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

percsi, 2018.12.24 22:13

Helyes! Olyan országban, ahol az egészségügy és az oktatás remekül működik, az egyházakat kell támogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html