Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vágott fenyőnek is van ökolábnyoma: a Carbon Trust 2013-as adatai szerint egy 2 méter magas fenyő szén-dioxid-kibocsátása körülbelül 16 kilogrammra tehető, ha a szeméttelepen végzi. Ha azonban a kertben elégetik, felaprítva talajtakaróként felhasználják vagy akár komposztálják, akkor ez a karbonlábnyom 80 százalékkal csökken. A fa elégetésével pedig tulajdonképpen nem keletkezik több szén-dioxid, mint amennyit a fa 5-10 éves élete során felhasznál - írta ifj. Chikan Attila, az ALTEO alapító-vezérigazgatója blogbejegyzésében.

Az élő karácsonyfák esetében az igazán fontos kérdés az, hogy mit kezdünk a karácsonyfákkal, miután kiszolgáltak, vagyis hogyan hasznosítjuk őket újra.

Az amerikai Karácsonyfa Szövetség és a Nielsen felmérése szerint az amerikaiak harmada állít karácsonyfát, ennek pedig 80 százalékát teszik ki a műfenyők. A piacon fellelhető legtöbb műfenyő PVC-ből és acélból készül, és Kínából érkezik az országba. A műfenyő elemei tehát sokkal kevésbé hasznosíthatók újra, és elkészítésük önmagában terhelőbb a környezet számára, mint a fenyőfák termesztése. Mindez nem hangzik túl fenntarthatónak vagy környezetbarátnak, ám egy másik, ugyancsak az amerikai Karácsonyfa Szövetség megbízásából készült kutatás szerint az öt évig használt műfenyő összességében kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint ha öt évig minden évben újabb - tehát összesen 5 darab - vágott fenyőt vennénk. Ahhoz tehát, hogy a műfenyő tényleg környezettudatos választás legyen, több évre kell vele terveznünk - olvasható a blogbejegyzésben.

Összességében azt láthatjuk tehát, hogy az igazi fenyő és a műfenyő esetében is nagyon sok múlik a fogyasztók tudatos döntésein. Az igazi fenyő a termelése során nem terheli a környezetet, ügyelnünk kell azonban arra, hogy valóban jó forrásból, termelőktől vásároljunk, és lehetőleg hazai termelésű fát vegyünk. Ezen kívül pedig az ünnepi időszakot követően figyelnünk kell arra is, hogy hogyan hasznosítjuk újra a fát - ennek érdekében a helyi hulladékszolgáltatóktól is érdemes tájékozódni. A műfenyők pedig előállításuk során nagyobb terhet rónak a környezetre, ám ezt némileg kompenzálhatjuk azzal, ha valóban többször újra használjuk őket, és legalább 5 éven keresztül ugyanazt a fát díszítjük fel - írta a szakember.