Drámai képet festett fel Budapest helyzetéről Karácsony Gergely főpolgármester, aki a hvg.hu beszámolója szerint több napirenden lévő válságintézkedést is ismertetett, amelyekhez a kormányra is szüksége lesz az önkormányzatnak, mivel a főváros az "életéért küzd".

Az ínséges évek várhatóan 2022-2023-ig tartanak, ekkor érjük el újra a 2019-es szintet - mondta Karácsony Gergely. Nem csak az iparűzési adóban keletkezik kiesés, a közösségi közlekedés jegyárbevételei például 20 milliárd forinttal csökkennek. Ez idén a BKK könyveiben csapódik le, jövőre azonban a cégnek 17 milliárd pluszpénzre lesz szüksége az önkormányzattól. A többi, jegyárbevételből is élő önkormányzati cégnél szintén keletkezik betömendő lyuk, összességében 3 milliárd forint méretű.

A Városházán úgy számolnak, hogy 2020-ban a fővárosi önkormányzatnak 210 milliárd forint bevétele lehet, a kiadások viszont elérhetik a 254 milliárd forintot. Csak ami a működést illeti, ebben nincsenek benne a beruházások. Vagyis Budapest közel 50 milliárd forintos veszteségben lesz. Karácsony szerint ha nem csinálnak semmit, a főváros tartalékai 2022-2023-ra elfogynak, és kilátástalan helyzetbe kerül - írja a hvg.hu.

Megoldás lehet, hogy a nem létfontosságú fejlesztéseket törlik, a működési kiadásokat pedig amennyire lehet, visszavágják, megpróbálják csökkenteni a működési hiányt. E forgatókönyvben nem lesz tere béremelésnek az önkormányzatnál és az önkormányzati cégeknél.

A kormánytól egyrészt az remélhető, hogy sikerül megegyezni a főváros által a központi költségvetésbe befizetendő szolidaritási hozzájárulás csökkentéséről, ami idén 12 milliárd, jövőre 16 milliárd lesz.

A pénzügyi mozgástér növelésére a másik lehetőség az újraindítási adó bevezetése lenne. Ez a gyakorlatban az iparűzési adó 0,5 százalékpontos emelését jelentené, bizonyos szektorok és bizonyos árbevétel fölött, ideiglenesen. Karácsony szerint a fővárosban is vannak olyan szektorok, olyan vállalkozások, amelyeket kevésbé terhel a válság, tőlük lehetséges valamivel nagyobb hozzájárulást kérni, Budapest működése ugyanis mindenki érdeke.