Meddig legyenek nyitva az üzletek december 24-én?

Miért nem feltétlenül jó ötlet, hogy a boltok december 24-én már délben bezárjanak - ezt járta körbe a Blokkk.com.
Domokos László, 2018. október 28. vasárnap, 15:30
Fotó: Pixabay

A KASZ (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete) már többször is felvetette az elmúlt években, hogy december 24-én zárjanak be korábban a boltok, hiszen az eladóknak is jár az ünnepi este, előtte a készülődés ideje. Ez idén is így történt - a KASZ az üzletek december 24-i 14 órás nyitva tartásának módosítását déli 12 órára vágná vissza.

A szakszervezetnek pusztán a boltos dolgozók érdekeit nézve igaza van. Ám az éremnek két oldala van - írta a kereskedelmi szakportál.

A KASZ arra hivatkozik, hogy 2018-ban Szenteste hétfőre esik, így előtte hétvégén van idejük a családoknak bevásárolni, így ekkor már csak az megy boltba, aki elfelejtett valamit megvenni. Csakhogy legközelebb 2029-ben esik majd december 24-e hétfőre, tehát sűrűn nem fordul elő a probléma. Legutóbb pedig 2012-ben esett december 24-e hétfőre.

Ráadásul december 24-e nem munkaszüneti nap, bár előre le kell dolgozni, így a vásárlók többsége számára heti pihenőnapként viselkedik. Amikor a boltok egyébként is nyitva lehetnek.

Korábban voltak próbálkozások, hogy ez a nap legyen munkaszüneti nap, de gyaníthatóan nem csak a munkaidőalap egynapos megkurtítása okozhatott fejtörést, hanem az is, hogy három napra bezárni a boltokat (hiszen 25-én és 26-án zárva vannak) elég húzós lenne sokak számára.

A döntéshozók is érzékelték a problémát, ezért belépett a boltok nyitva tartásának a korlátozása december 24-én: régebben 16 óráig, majd 14 óráig. Így volt ez a vasárnapi boltzár bevezetéséig, akkor viszont ezt a korlátot lenyomták déli 12 órára - a vasárnapi boltzár megszüntetésekor, 2016 áprilisában viszont a december 24-i nyitva tartás korlátozását is visszarendezték, így újólag 14 óra lett, amit a kereskedelmi törvény rögzít.

Fontos azonban hozzátenni, hogy nem kötelező eddig nyitva tartani a boltot - hívta fel a figyelmet a Blokkk.com.

Egyes boltok már ki sem nyitnak december 24-én, főleg iparcikket árulók (bútoráruházak, barkácsáruházak vagy éppen kisebb üzletek). Más a nyitva tartás egy kisebb és egy nagyobb településen is: megtapasztalva és felmérve a vásárlóik igényét, a boltosok feleslegesen nem tartanak üresjáratot. És akad olyan boltos is, aki 13 vagy éppen 12 órakor bezár.

Fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.28 17:29

Az nagyon idióta, aki 24-én 12 és 14 óra között akar vásárolni, hogy rendben legyen a karácsonya, viszont az eladónak nem mindegy, hogy mikor indul haza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html