Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karácsony Gergely elöljáróban leszögezte, hogy akik változást akarnak és meg szeretnék ragadni a hatalmat, azoknak az emberek képzeletét is meg kell ragadniuk. Véleménye szerint ha nem tudják elmondani a szavazóknak, hogy milyen országot szeretnének, akkor "ne is akarjuk megnyerni a választást".

A zuglói polgármester azt mondta, az Orbán-rendszer politikai sikerének az a titka, hogy a miniszterelnök a "zsarnokság legalapvetőbb leckéjéből", az oszd meg és uralkodj politikájából ideológiát tudott csinálni.

Orbán Viktort akkor lehet leváltani, ha elhitetik az emberekkel, hogy a nemzet érdeke az itt élők közös érdeke, és a haza az, ahol mindenki számít - jelentette ki az összetartó társadalmak sikerességét méltatva a politikus.

Az önmagát demokratikusnak nevező ellenzék leginkább abban ért egyet, hogy szükség van egy demokratikus fordulatra, helyre kell állítani a demokrácia és a jogállamiság intézményeit. A gondokat viszont nem lehet megoldani, ha csak a demokratikus intézményekre fókuszálnak, mert ott nincs demokrácia, ahol nyomor van - szögezte le.

Átalakítanák az adózást

Ezért meg kell változtatni az adórendszert, amely a gazdagokból még gazdagabbakat, a szegényebbekből pedig még szegényebbeket csinál . Az egykulcsos szja helyett új, progresszív adórendszerre van szükség.

A Párbeszéd visszaállítja a minimálbér adómentességét, az átlagbér duplája felett pedig egy "méltányos és vállalható" kulcsot vezet be - tette hozzá Karácsony Gergely. Ezek mellett vissza kell állítani a régi társasági adó-kulcsokat, újra ki kell vetni az offshore-jövedelmekre azokat az adókat, amelyeket a Bajnai-kormány vezetett be, és olyan zöldadókat kell létrehozni, amelyek arra ösztönözik a vállalkozásokat, hogy minél kevesebb környezeti terhelést okozzanak - sorolta elképzeléseiket.

Karácsony Gergely megemlítette az úgynevezett "oligarchaadót" is, amelyhez magyarázatként hozzátette, azoktól a vállalatoktól, amelyek jelenleg "elképesztő mennyiségű közbeszerzést kapnak és óriási tőkefelhalmozáson mennek keresztül", a bevételeik egy részét el kell kobozni, a többi részét pedig meg kell adóztatni.

Bért fejlesztenének

A bérfejlesztés szükségességére áttérve azt mondta, hogy 2019-ben el lehet érni a nettó 150 ezer forintos minimálbért, és el lehet kezdeni egy olyan bérpolitikát, amely a teljes bérstruktúrát "elkezdi tolni felfelé".

Karácsony Gergely úgy látta, ha újragondolják az adórendszert és a szociális ellátórendszert, akkor be lehet vezetni a mindenkinek járó alapjövedelmet is. Az emberi méltóságnak és a szociális biztonsághoz való jognak az az egyedüli formája, ha létezik valamilyen szerény, de a nyomor felszámolásához elegendő, állampolgári jogon járó jövedelem - érvelt ötletük mellett. Hozzátette, az alapjövedelem képes felemelni a legszegényebb társadalmi csoportokat és plusz munkaerőt teremt.

Bérlakásokat és kollégiumokat építenének

A társadalmi, illetve iskolai mobilitás elősegítésének érdekében százezer bérlakást, valamint 25 ezer kollégiumi férőhelyet szeretnének építeni - mondta Karácsony az MTI tudósítása szerint.

A nyitóképen Karácsony Gergely ismerteti Mindenki számít! című választási programját egy budapesti hajón, forrás: MTI Fotó/Kovács Attila