A program beadásának eredeti határideje június 30-a volt, azonban szeptember utolsó napjáig haladékot adott a bizottság, de a dokumentum erre az időpontra sem készült el. 

A fejlesztési tárca az államtitkár szerint négy nagyobb fórumon, esetenként 30-40 szakmai szervezettek egyeztetett a dokumentumról. A cselekvési terv fő céljai között említette Bencsik a fosszilis energiahordozók minél nagyobb arányú kiváltását, az energiafüggőség csökkentését. Önmagában a megújuló energia azonban nem fogja megoldani az ország biztonságos energiaellátását: az áramtermelésben felfutó és fontos, de csak kiegészítő szerepe lehet, a hőtermelésben azonban a jelenleginél sokkal nagyobb szerephez juthatnak ezek az energiaforrások 2020-ig - tette hozzá Bencsik. A megújuló energia a következő 10 évben reálisan több tízezer munkahelyet hozhat létre, decentralizált módon, nemcsak a már eleve fejlettebb régióknak kedvezve.


A következő fél évben az elsődleges feladat a szabályozási környezet átalakítása, egyszerűsítése - a szükséges engedélyek számának legalább 40 alá csökkentése. Bencsik szerint egyes komplexebb beruházásoknál 20 alatti engedélyszámmal - amelyek felét, kétharmadát akár egy ablaknál is el lehetne intézni -, azt eredményezné, hogy a fejlesztések a jelenleginél könnyebben indulhatnának be.