Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nehéz ebben nem észrevenni az álságos politikai szándékot, miközben nekem is lennének ötleteim az adórendszerrel kapcsolatban. Például a személyi jövedelemadó (szja) progresszívvá tétele  érdemben növelné a nettó bérét sokaknak - fogalmazott a főpolgármester a napilapnak.

A főváros jelenleg is csak az iparűzési adó 54 százaléka felett rendelkezik, a többi a kerületeket illeti. Ha a kormány csökkenti az adókulcsot, az a város kinyírásával egyenlő. Nem tudok udvariasabban fogalmazni: pisztolyt tartanak a homlokunkhoz. Miközben sem a budapesti szja-ból, sem az itt keletkező áfából nem kap vissza a város egy forintot sem - márpedig sok százmilliárd forintról beszélünk. Ha a fővárosban keletkező adóbevételekből többet hagynának a városban, soha többé nem kellene a kormánnyal pénzről tárgyalni - tette hozzá Karácsony.

A Hableány tragédiája nyomán változtatás várható: folyik a munka a helyzet újraszabályozása érdekében. Karácsony szerint az ügyben az állami és fővárosi hatáskörök keresztezik egymást: a rakpart például a fővárosé, de a Duna esetében az államnak vannak jogosítványai. A belvárosi hajóforgalmat csökkenteni kell, mivel ez nemcsak balesetveszélyes, de igen szennyező is. A változtatás a helyben lakók és a turisták hosszú távú érdeke is.

A budapesti dugódjí ügyében sincs még döntés, a politikus szerint abba bevonják a budapestieket. Az érintett szakaszokról is részletes szakmai vitában határoznak majd. Azt tudom ígérni, hogy a lehető legszélesebb társadalmi vita fogja megelőzni a szabályváltozást - fogalmazott Karácsony.