Hétfőn állt le a szemétszállítás a Zöld Híd Nonprofit Kft. szolgáltatási területéhez tartozó 116 Pest és Nógrád megyei településen a működtetés pénzügyi feltételeinek hiánya miatt.

Jelenleg 40 településről egyáltalán nem gyűjtik össze a szemetet, a többi helységből pedig nem engedik be a Zöld Híd telepére az önkormányzati, illetve hulladékagglomerációhoz tartozó szolgáltatók által begyűjtött hulladékot.

Gyenes Szilárd, a cég ügyvezetője szerint a meglévő üzemanyagkészletből még körülbelül egy hétig el tudják vinni a szemetet az óvodákból, iskolákból, egészségügyi intézményekből, valamint a temetők környékéről.

A következő napokban komoly helyzet alakulhat ki, mert ha a területen kint lévő hulladék egy hétig halmozódik, annak elszállítása és lerakása több mint két hónapnyi munkát igényel

- mondta Gyenes Szilárd az MTI tudósítása szerint.

A törvény értelmében amúgy akár két hétig is elszállíthatatlanul maradhat a lakosság érintett részének (mintegy 350 ezer ember) szemete. Csak két hét után merül fel közegészségügyi járványveszély, ami miatt haladéktalanul cselekednie kell az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF).

Kedden reggel még egyszer felhívta Gyenes Szilárd a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-t, hogy utalják át a munka megkezdéséhez szükséges pénzügyi forrásokat. Értesítette a Pest és Nógrád megyei kormányhivatalok vezetőit is, hogy intézkedjenek a törvénysértő állapot megszűnéséért. Emellett ügyvédi letétbe helyeztette a dolgozók bérét, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy előfordulhat, hogy nem kapják meg a munkabérüket. Az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató nem kapta meg eddigi munkája fedezetét sem a kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től (NHKV), amely fennállásának rövid időszaka alatt több 10 milliárd forintra rúgó tartozáshegyet hozott össze. A Zöld Híd konkrétan 2,5 milliárd forintos tőkeinjekcióra vár.

"A vállalás ellenére nem jelent meg a katasztrófavédelem a Zöld Híd Nonprofit Kft.-nél hétfőn, hogy a 116 érintett településen ellássák a szemétszállítást" - mondta Gémesi György. Gödöllő polgármestere szerint nem zsarolásról van szó, hanem arról, hogy csak olyan szintű szolgáltatást tudnak végezni, amilyen a számlán lévő pénzből kitelik. A Fidesz ellenben arra szólította fel Gémesi Györgyöt, aki az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke is, hogy vállalja a felelősséget a hulladékügyben előállított helyzetért. A kormánypárt szerint a helyzetnek az egyértelmű felelőse a Zöld Híd vezetése, amely évek óta politikai ügyet generál a hulladéktémából.

Fotó: Földi D. Attila/Napi.