Karácsonykor ezzel is kárt okozhat a természetnek

A karácsonyi ajándékok becsomagolásának komoly hagyományai vannak a világban és Magyarországon is -, a szezonális ünnepi vásárokban például az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír. Az ünnepi csomagolás tradíciója azonban nem fenntartható: évente fejenként 95 kilogramm papírhulladék termelődik.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 22. szombat, 10:10
Fotó: Napi.hu

A csomagolópapírok többsége csak egyszeri használatra alkalmas, de legfeljebb egy alkalommal újrahasznosítható, mielőtt a kukában végzi. A csomagolópapírok újrafeldolgozása több szempontból is problémás, mivel az olcsó, vékony papír rostjai miatt eleve kevéssé alkalmas rá, ráadásul a szervetlen eredetű festékanyagok és a műanyagrészecskék miatt a bomlásuk is nagyon lassú folyamat.

A magyarok az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként mintegy 95 kilogramm papírhulladékot termelnek, amelynek felét a csomagolóanyagok teszik ki. Az internetes kereskedelem fejlődése ezt a számot valószínűleg az elmúlt négy évben tovább növelhette, hiszen a házhozszállítás a bolti értékesítéshez képest általában több csomagolóanyagot igényel.

Decemberben kiugróan, mintegy 10-15 százalékkal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot.

A tapasztalatok szerint egy ajándék legfeljebb néhány napot tölt a csomagolópapírban, de az sem ritka, hogy csak 1-2 órát, miközben az ünnepek alatt megnövekedett szemétmennyiség jelentős része nem jut el a hulladéktároló telepekre, hanem a természetnek okoz közvetlen kárt - hívja fel a figyelmet Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK