Tavaly - minden addigi rekordot megdöntve - 13,5 millió belföldi csomagot szállított a Posta, ami 15 százalékos növekedés volt 2013-hoz képest. Idén pedig biztosan új rekord születik, az előzetes várakozások szerint 15 millió darabos csomagvolumennel kalkulál a cég.

E mellett a nemzetközi forgalomban a Magyar Posta által kezelt csomag és árutartalmú regisztrált levél - mely ugyancsak kedvelt továbbítási forma - együttes mennyisége idén megközelíti az 5 milliót.

Ha az áruk az EU-n kívülről (például Kína, USA) érkeznek, azokat vámkezeltetni kell, amelyre - megbízás alapján - a postai szolgáltató vállalkozik. A külföldi csomagokkal kapcsolatos tanácsok a következők:

  • 1. A fuvarlevélen fel kell tüntetni a beérkezett áru pontos megnevezését. Az általános árumegnevezés (ajándék, ruhanemű, elektronikai eszköz) nem elegendő, helyette pontosan tüntessék fel, mit tartalmaz a csomag (táblagép, telefon, pamut póló).
  • 2. Az interneten cégtől (így webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentes, de 27 % áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.
  • 3. Amennyiben EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de 27 százalék áfát fizetni kell, 150 és 700 euró között 2,5 százalék vámot és 27 százalék áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot vagy kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell megfizetni.
  • 4. Amennyiben az áru valós értéke kétséges, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtását is kérheti a NAV.
  • 5. Egyes termékek - gyógyszer és gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények, nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek - behozatalához külön engedélyt kell beszerezni.
  • 6. Hamis termékek, kábítószerek behozatala tilos!
  • 7. Az áruvizsgálatkor a NAV röntgenberendezést és speciális keresőkutyát alkalmaz, indokolt esetben pedig az ellenőrzés a postai szolgáltató jelenlétében a csomag kibontásával is történhet, amelyről minden esetben jegyzőkönyv készül.
  • 8. A külföldről érkező áruk vámkezelését és kézbesítési előkészítését a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik. A vámkezelést a postai szolgáltató kéri és a NAV az elektronikus árunyilatkozat benyújtását követően egyetlen napon belül elvégzi azt, a fizetendő közterheket pedig a csomag kiszállításakor kell megfizetni.
  • 9. Az EU másik tagállamába küldött csomagot nem kell vámkezeltetni, azonban ha nem EU tagországba küld csomagot és annak értéke az 1000 eurót meghaladja, Egységes Vámáru-nyilatkozat kitöltése kötelező, míg 1000 euró alatt elegendő a postai feladáskor kitöltött fuvarlevél.
  • 10. Az illegális behozatal és kereskedelem megakadályozása érdekében a NAV pénzügyőrei ellenőrzik a kockázatosnak minősített csomagokat, bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén pedig a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.
  • 11. A hazai műkincsek védelme érdekében a NAV megakadályoz minden olyan küldemény külföldre küldését, amely Magyarországon védettnek tekinthető, illetve 50 évnél régebbi műtárgynak minősül és azt hatósági engedély nélkül próbálnak postán továbbítani.
  • +1 A karácsonyi forgalomban az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap, az EU-ból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt - raktárról kiszállítható - áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz. Annak érdekében, hogy időben megérkezzen az ajándék érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket. A külföldi rendelések esetében, amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak ezen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig.

A részletes szabályokat megtalálja a NAV hivatalos Facebook-oldalán a Jegyzetek között.