Az idei fagyok és aszály már károsították a szántóföldi növényeket, aztán elkezdtek reménykedni a gazdák, mert mégis megjöttek az esők. Az április végén, május elején érkezett csapadék mennyisége az ország bizonyos részein némileg enyhítette is a szárazságot, viszont több helyen, például az ország északi régiójában nem érte el a szükséges mennyiséget a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint.

Ugyanakkor ez a csapadékmennyiség - hívták fel a figyelmet a szakértők - jelentősen javította az alapgyomirtás hatását. Az időjárási körülményeket azonban a viharos szél is rontotta, a talajfelszínt szárította, ezért a kelés lassabb ütemben haladt - tették hozzá.

A helyzetet az utóbbi napok rendkívül csapadékos időjárása helyenként eléggé ronthatta - hívták fel a figyelmet piaci szakértők. Rámutattak arra, hogy a búzából közepes termésre van kilátás, míg a repcénél jelentősebb terméskiesés lehet. A napraforgónál pedig eléggé megnehezítette a növényvédelmi munkákat a sok eső.

A tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2020-ban a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete közel 1 millió 995 ezer hektár körül alakult, ennek fele az Észak- és Dél-Alföld régióban található. A tavaszi búza tervezett területe 37,7 százalékkal 7,6 ezer hektárra nőtt, a hibrid kukoricáé 2,1 ezer hektárral 26,1 ezer hektárra csökkent. A kukorica tervezett vetésterülete 988,7 ezer hektár.

A tavaszi árpa 28,8 ezer hektárnyi területe 4,8 ezer hektárral több a 2019. évihez képest, a zabé 22,4 ezer hektár az idén, a tavalyinál közel 1,7 ezer hektárral nagyobb. A szemes cirkot 22,6 ezer hektáron tervezték vetni, ami 2 ezer hektárral kevesebb a tavalyihoz képest. A napraforgó vetése 99,2 százalékos készültségi szinten 605,6 ezer hektár volt, a tavaszi takarmányborsó vetésterülete 5,9 ezer hektár, a tavalyinál 53 százalékkal több. A szója tervezett területe 57,7 ezer hektár, 1,6 ezer hektárral kevesebb, mint a 2019. évi. A cukorrépa területe 12,9 ezer hektár, ezer hektárral kevesebb, mint 2019-ben volt.