Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kellemetlen meglepetés érte olvasónkat a minap, amikor háziorvosánál közölték vele, ő már nem oda tartozik, miután másfél éve másik orvoshoz jelentkezett át. Olvasónk megdöbbenésében először szóhoz sem jutott, majd nagy nehezen tisztázták, hogy csak félreértésről lehet szó, ő ugyanis egyáltalán nem jelentkezett át sehova. Az egészségbiztosító jelentéséből kiderítették, hova került a kártyája, majd régi orvosa, a páciens belegyezésével visszajelentette magához az illetőt. Mindeközben sem a háziorvos, sem az asszisztens nem lepődött meg különösebben, elmondásuk szerint ez nem is ritka formája a finanszírozás kiegészítésének, előfordul, hogy egyes praxisok így próbálják meg növelni a kártypénz mennyiségét.

A helyettesítés is rizikófaktor

Érdeklődésünkre több háziorvos megerősítette, valóban nem ismeretlen a betegszerzésnek ez a módja, azaz a páciens tudta és belegyezése nélküli átjelentés, amely a ritkán orvoshoz járók számára csak évek múlva derül ki. (Megszokottnak tartott háziorvosuk ezalatt nem is kapja utánuk a finanszírozást.) Egy szelídebb betegszerzési forma, amikor az állandó orvos helyettesítésénél csábítják másik praxisba a beteget, vagy egyszerűen az eseti ellátás után automatikusan átjelentik, bár a régi háziorvos ekkor is csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) változásjelentésből értesül a eseményről. Az adminisztráció végigfutása alatt a régi háziorvos, tudtán kívül, de úgy látja el a beteget, hogy a finanszírozást nem ő kapja.

A viszonylag rendszeresen megjelenő páciensek ide-oda jelentgetése pár hónapon belül kiderül, bár mint néhány háziorvos megjegyezte, a változásjelentések elektronikussá tétele óta nehézkesebb számukra az adminisztráció követése, így a jelentés birtokában sem biztos, hogy idejekorán kiderül a turpisság. Jó esetben csupán néhány hónapos kártyapénzt veszít az orvos, a bizalmatlanság azonban ekkor is árthat a jó kapcsolatnak. Ugyanakkor akár több éves finanszírozást is bukhat - mint ahogy olvasónk esetében is előfordult -, ha egy ritkán orvoshoz járó beteg tudta nélkül a TAJ száma másik praxisba kerül.

Nyilatkozat nélkül szabálytalan

A jelenség, ha elő is fordul, nem lehet tömeges - állította lapunk kérdésére Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki nem tud róla, hogy ilyen ügyben az etikai  bizottságok eljárást indítottak volna. Mint kifejtette, az átjelentkezésre a beteg a nyilatkozatának birtokában kerülhet sor, enélkül szabálytalannak kell tekinteni.

Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ, Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke ugyan lehetségesnek tartja hasonló esetek előfordulását, de szerinte ez semmiképpen nem jellemző, annak ellenére, hogy a praxisok nagyon alulfinanszírozottak, a 200 forintos havi kártyapénz épp a fele az elvárt színvonalhoz szükségesnek. Az alapellátás jelentősége, a háziorvosi kapuőr funkció, és a finanszírozás ellentmondását jelzi, hogy noha az orvos-beteg találkozások 70 százalékára az alapellátásban kerül sor, az egészségügyi kasszában a gyógyító-megelőző ellátásra szánt keretből mindössze 10 százalékkal részesedik a háziorvosi ellátás - jegyzi meg Selmeczi Kamill.

Mindezek ellenére a FAKOOSZ elnöke hangsúlyozza: a háziorvos önhatalmúlag nem tehet ilyet, a váltásra alapvetően a beteg kezdeményezésére, de mindenképpen a beteg tudtával kerülhet sor és a beteg az, aki vagy értesíti erről a régi orvosát, vagy nem.  A változásjelentés mindenesetre mindenképpen tiszta helyzetet teremt.

Van, amikor kötelező a kijelentés

A 3 évig nem jelentkező pácienst viszont a háziorvosnak kötelező kijelenteni a körzetéből (gyerekeknél ez egy, 60 év felettieknél két év), és a megelőző ötéves finanszírozást is vissza kell fizetni, mondta a FAKOOSZ elnöke. Vagyis az ellátók érdekeltek abban, hogy ne hagyják eltűnni a betegeiket - emeli ki Selmeczi Kamill. Úgy véli, a jogosulatlan átjelentésből eredő kárt meg kell téríteni, ám a lapunknak nyilatkozó, több éves veszteséget is elszenvedő háziorvosok elmondásuk szerint semmilyen kártalanítást nem kaptak.