Karvalits: keskeny pályán kell lavíroznia a jegybanknak

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a monetáris politika számára nagy kihívás, hogy egyszerre van érezhető inflációs nyomás és növekedési probléma, ugyanakkor a jegybanknak az árfolyamsáv eltörlése nélkül is megvan a megfelelő mozgástere. Amint arról az MTI beszámolt, Karvalits Ferenc minderről az MKB Bank által rendezett konferencián beszélt.
NAPI Online, 2007. október 3. szerda, 13:54
Fotó:

Az MNB alelnöke szerint amennyiben a monetáris politika gyengének bizonyulna, és a recesszió miatt aggódva többletlikviditást engedne a rendszerbe, azzal a veszéllyel kellene szembesülnie, hogy ezáltal tartósan magas inflációt generál. Ha azonban a jegybank az inflációtól tartva nagyon szigorú monetáris politikát folytat, hogy minél hamarabb elérje az árstabilitás szintjét, adott esetben akár recesszióba is lökheti az országot. Keskeny pályán kell lavírozni - tette hozzá.

Rámutatott: a historikus adatok alapján a monetáris oldalról történő élénkítés nagyon hamar beépül a piaci szereplők várakozásaiba, a reálgazdasági oldalon gyors kiigazítás következik és a rendszerbe került likviditás inflációs nyomásként jelenik meg. A monetáris hatóságok ezért saját eszközeikkel közvetlenül nem próbálják a növekedést serkenteni, már csak azért sem, mert az árstabilitás önmagában jelentősen mértékben képes javítani a növekedés kilátásait - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK