Karvalits: lassú lesz a magyar kilábalás

Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádióban elmondta, csak a következő költségvetéssel tud majd érdemben változtatni a gazdaságpolitika jelenlegi pályáján az új kormány. Úgy vélekedett, hogy a stabilitás eléréséhez minél előbb be kellene vezetni az eurót.
NAPI, 2010. március 10. szerda, 10:46
Fotó:

Talán túl vagyunk a válság nehezén, de hosszú és lassú kilábalásra kell számítani Magyarországon és a világon - mondta Karvalits. Az alelnök azonban hangsúlyozta: a kilábalás a várakozásokhoz képest valamelyest pozitívabb értékeket mutat: a novemberi előrejelzésnél a külső kereslet, a nemzetközi konjunktúra valamivel jobban élénkült. Ez elsősorban a fejlett országok által bevetett költségvetési élénkítési intézkedésekből eredt.

A válság jelentősen megváltoztatta a nemzetközi finanszírozási környezetet, így az nem látható előre, hogy hosszú távon milyen tartós tőkebeáramlásra számíthatunk - mondta Karvalits. A forint-euró árfolyamról úgy vélekedett: csak egy hosszú távú új egyensúly esetén alakul ki az az árfolyamtartomány, amely a fenntartható fejlődéshez, kiegyensúlyozott pályához szükséges.

A kis, nyitott gazdaságok számára az eurózónához való csatlakozás nagy biztonságot és stabilitást jelent, éppen ezért Magyarországnak minél hamarabb be kell vezetnie a közös európai valutát. Hangsúlyozta azonban, hogy a csatlakozással lemondunk egy gazdaságpolitikai eszközről, az önálló monetáris politikáról.

A jegybank mostani előrejelzése azt mutatja, hogy a korábban prognosztizált kockázatok egy része már realizálódott, így a tartalékok egy részét már el kellett kötelezni, ezért a költségvetés rendkívül szűk pályán mozog.

Kiemelte, hogy a kormány által várt 3,8 százalékkal szemben a maradék tartalékok befagyasztása mellett is 4 százalék körüli áht-hiányra kell számítani, a költségvetési politikai hitelessége érdekében a kormánynak következetesen be kell tartania a konvergenciaprogramban kijelölt pályát.

HOZZÁSZÓLÁSOK