BUX
37962

Karvalits szerint lassulhat a kamatemelés

A Magyar Nemzeti Bank lassíthat a monetáris politika szigorítási ütemén, ami azt is jelentheti, hogy egy vagy két hónap is eltelhet egy-egy kamatemelés között - nyilatkozta Karvalits Ferenc a jegybank alelnöke a Reuters brit hírügynökségnek pénteken.

MTI-Eco, 2011. január 14. péntek, 16:15

A legutóbbi kamatdöntésnél egyedüliként az emelés ellen szavazó Karvalits szerint van még ideje a jegybanknak kamatot emelni.

Azt figyelembe véve, hogy megítélésem szerint az infláció az alapforgatókönyv szerint alakul majd, úgy gondolom, hogy egy mérsékelt, elhúzódó, lassú szigorítási ciklus kívánatos, ami megengedi az egyes emelések közötti egy vagy két hónapos szünetet - értékelt a Monetáris Tanács tagja.

A jegybank decemberben egymást követő második hónapban is 25 bázispontos kamatemelés mellett döntött. A jegybanki alapkamat jelenleg 5,75 százalékon áll.

A piac mindeközben újabb kamatemelést vár a januári döntéskor. Elemzők szerint a bank még azok előtt szeretne túlesni a szigorítási cikluson, hogy a Parlament által márciusban delegált új tanácstagok a monetáris politika enyhítésére törekedhetnek.

Erősítheti ezt az a tény is, hogy a pénteken megjelent adatok szerint a fogyasztói árak 2010 decemberében 4,7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009 decemberében, ami 0,3 százalékkal magasabb az elemzői várakozásoknál.

Karvalits azonban kiemelte: a kormánnyal való nézeteltérések nem játszanak szerepet a kamatdöntésekkor, s "szégyenteljes" volna azt hinni, hogy a jelenlegi monetáris politikát a jövőbeli kinevezések befolyásolnák.

A Monetáris Tanács, a legutóbbi kamatdöntésről hiányzó tagja, Csáki Csaba korábban úgy nyilatkozott: "Nem szavaztam volna kamatemelésre decemberben, és most, hogy emelkedtek a kamatok, még kevésbé tennék így. De decemberben nem szavaztam, ahogy Bánfi Tamás sem". Úgy gondolom, még legfeljebb egy kamatemelésre van lehetőség és ez nem feltétlenül januárban történhet meg - tette hozzá.