Karvalits: versenyt teremt a munkahelyvédelmi program

Számos kedvezőtlen tényező érvényesül 2014-ig a magyar gazdaságban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Karvalits Ferenc szerint versenyt teremtenek a munkahelyeken a hétfőn bejelentett intézkedések.
Inforádió, 2012. július 3. kedd, 11:20
Fotó: Napi.hu

Sikeresnek nevezte a napon belüli tranzakciók rendszerének indulását a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Karvalits Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: ez az elmúlt 15 év legfontosabb pénzforgalmi fejleménye; Magyarország csatlakozott ahhoz a húszegynéhány országhoz, ahol a kisértékű, napon belüli átutalások megtörténhetnek.

Kérdéses a finanszírozás

A munkaerőpiac növekvő aktivitása azt mutatja, hogy jelentős munkaerő-kínálat van, amely abban az esetben, ha érdemi beruházások kezdődnek és munkahelyek keletkeznek, bővíthetné a foglalkoztatottsági arányt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Karvalits Ferenc a miniszterelnök hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi programjára reagálva közölte: magánvéleménye az, hogy a kormány azokhoz a területekhez nyúlt hozzá, ahol nemzetközi összehasonlításban is rosszak voltak Magyarország foglalkoztatási száma. A most bejelentett intézkedések a meglévő munkahelyeken is versenyt fognak jelenteni - tette hozzá Karvalits.

A kezdeményezések iránya valódi munkaerőpiaci problémák oldására mutat rá, de a hatékonyság nagyban függ attól is, hogy milyenek a további intézkedések, amelyek megteremtik a finanszírozást, és az eddig hallottak nem túl biztatóak - fejtette ki a jegybank alelnöke.

Csökkenő GDP-t várnak

A belső kereslet oldaláról nincs inflációs nyomás - mondta Karvalits Ferenc, aki szerint 2012 végén, 2013 elején 3,5 százalékos infláció közelébe, 2013 végén pedig az inflációs cél közelébe lehet érni. A jegybank alelnöke ugyanakkor jelezte, hogy a GDP idén várhatóan csaknem 1 százalékkal csökken, és jövőre is alig növekedhet. További kedvezőtlen tényezőkre is felhívta a figyelmet a munkanélküliségi rátától a lakosság jövedelmén és a belső keresleten alacsony szintjén át eurózóna perifériáján lévő országok válságáig bezárólag.

HOZZÁSZÓLÁSOK