Kásler: kicsi az esélye annak, hogy egy iskola minden osztálya megfertőződjön

Az iskolákban a tanévkezdés hagyományos módon indulhat "azzal a többlettel, hogy a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni" - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Szász Péter, 2020. augusztus 30. vasárnap, 08:55
Fotó: Getty Images

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nyolc oldalon összegezte köznevelési intézmények részére a járvány kialakulásának megelőzésére és az esetenként mégis kialakuló fertőzések megállítására vonatkozó javaslatokat. Azokból minden iskola ki tudja választani az adott intézményhez "passzoló" eljárásrendet, ami három dolog együttes teljesítését igényli. A miniszter ezek között említette "a vírusnak a levegőn és a felületeken keresztüli terjedésének megakadályozását". Ennek minden lehetőségét felsorolták, azok teljesítése lehetséges. "Ehhez minden szakmai és anyagi támogatást a kormányzat megad".

"A tanévkezdés ennek megfelelően hagyományosan indulhat, azzal a többlettel, hogy ezeket a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni". Egyúttal figyelmeztetett arra, kerülni kell a diákok nagy létszámú csoportosulását, meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, szájmaszkot kell viselni és nagyon gyakran kezet kell mosni.

Kásler Miklós azt valószínűsítette, hogy előfordulhatnak fertőzések az iskolákban egy-egy vagy néhány osztályban. Szerinte azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések.

Ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra.

Arról, hogy több mint tízezer, a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását végző pedagógus kap egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatást, a miniszter elmondta: ők a többiekhez képest lényegesen nagyobb lelki és testi terhelésnek vannak kitéve, illetve a járvány idején folyamatosan foglalkoztak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal. Ezért döntött úgy a kormány, hogy kijelöli azt a négyszáz hátrányos helyzetű települést, ahol a pedagógusok megkapják a bruttó 500 ezer forintos kiegészítő jövedelmet. Az érintettek pályázat nélkül kapják meg az összeget.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.08.30 19:42

"Kásler: kicsi az esélye annak, hogy egy iskola minden osztálya megfertőződjön"
Viszont nagy az esélye, hogy pár helyen megtörténik és annak még nagyobb, hogy az iskolában fertőződő gyerekek egy része szuperterjesztővé váljon. Már csak azért is, mert a tünetek rajtuk alig, vagy nem jelentkeznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.30 11:37

Hirtelen jött a tanévkezdés.
Ahogy a közútkezelőnek minden évben hirtelen jön a tél, most az iskoláknak hirtelen jött a tanévkezdés.
--------------
Tanévkezdés után juthatnak fertőtlenítőszerekhez egyes iskolák
Nem minden iskola kapja meg időben a tanévkezdéshez szükséges fertőtlenítő szereket, állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A PDSZ megszerzett egy helyettes államtitkári levelet, amiben arról tájékoztatják az intézményvezetőket, hogy

"a fertőtlenítőszereket a fenntartók fogják megyénként átvenni 2020. augusztus 29. és 2020. szeptember 4. között, és ők fognak gondoskodni az intézményeik közötti kiosztásról."
Tehát a tanévkezdés után."
https://444.hu/2020/08/30/tanevkezdes-utan-juthatnak-fertotlenitoszerekhez-egyes-iskolak
------------------
Vagyis a szokásos f@szság. Illetékes elvtárs belexarik.
Magyarországon az minden évben új, hogy mikor van az iskolakezdés.
Egész nyáron nem volt idő beszerezni és kezdésre elhelyezni a fertőtlenítőszereket.
Már a MOL is gyártja, akár többliteres kiszerelésben, de nem volt idő venni és kirakni kezdésre.
Nem hát.
Felelőtlen elvtársak. Magyarországnak sosem volt és nem is lesz felelős kormánya.
A maszk látványos kerülésével is azt sugallják, hogy ők megtehetik, törvényen felül állnak, vagy épp nem is olyan nagy baj, ha nem hordunk maszkot.
A szlovák politikusok mindig abban láthatók, a magyar ritkán, elvétve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html