Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus elleni vakcinákról "még mindig nem tudunk mindent", de legalább 6-7 oltóanyag van előrehaladott kutatási fázisban, és "közel vagyunk ahhoz", hogy a szakemberek átnézhessék azok dokumentációit - mondta a miniszter, megjegyezve ugyanakkor: még sok a kérdőjel a védőoltások körül, így nem tudni, hogy mennyi időre ad, adnak védettséget, egy oltás kell-e vagy kettő.

Képviselői kérdésre Kásler Miklós úgy fogalmazott, "minden valószínűség szerint jövő év elejére lesz vakcina" Magyarországon.
A koronavírus reprodukciós rátájára (R érték) irányuló kérdésre elmondta, októberben ez az érték majdnem kettő volt, míg mostanra 0,8-0,9 körülre csökkent - idézi az MTI.

Kásler elmondta azt is, hogy a 138 kórházból 78-ban ápolnak koronavírusos beteget, tervszerűen történt a kórházak előkészítése a betegek fogadására. "Ha csak valami durva változás nem történik, akkor az egészségügy tudja tartani a frontot" - fűzte hozzá.

Meghallgatásán a kormány intézkedéseit sorolva közölte, hogy míg a szociális ágazati kiadás 2010-ben 325 milliárd forint volt, addig 2020-ban már 435 milliárd, jövőre pedig 790 milliárd fog jutni. Ez azt jelenti, hogy 2010 és 2021 között 143 százalékkal növeli a kormány az erre az ágazatra szánt forrásokat.

Eredmények, csak eredmények...

A politikus kitért arra, hogy két évvel ezelőtt a kormány új egészségkultúrát hirdetett a megelőzésre helyezve a hangsúlyt. Megalkották az öt nemzeti programot, amelyek a daganatos, a mozgásszervi, a keringési, a mentálhigiénés betegségekre és azok megelőzésére fókuszálnak, és létrejött a gyermekgyógyászati program is.

Ezek kifutási ideje legalább tíz év, tehát csak évek múlva lesznek láthatók ezen programok sikerei - tette hozzá. Elmondta, elindultak a célzott emlő- és vastagbélrák-szűrések. Utóbbi kapcsán közölte, hogy 1700 háziorvos és 55 laboratórium bevonásával kezdődtek meg a szűrések. A mintavételhez alkalmas egységcsomagot 200 ezren kapták meg. Közülük 12 ezer embernél kellett kolonoszkópiát végezni, kezdeti stádiumú tumort 1234 embernél találtak.

Az alapellátásban a kormány célja a praxisközösségek, csoportpraxisok erősítése. Az elmúlt évben két pályázat volt a praxisközösségek megerősítésére, jelenleg 126 praxisközösség működik. Ha az egész országot le akarjuk fedni ezzel az együttműködési típussal, akkor ezer ilyen team-rendszert kell létrehozni - mondta a miniszter.

Egyebek közt beszámolt arról is: a Magyar falu programban 18 milliárd forintból 190 orvosi rendelő felújítása vagy építése történik meg, 783 falu orvosi eszköztárát bővítik, és 13 településen új szolgálati lakás kerül a családorvosok használatába.

A miniszter beszélt arról is, hogy 2019-2020-ban 254 mentőautó cseréje történt meg, emellett számos helyen az országban korszerűsítették a mentőállomásokat, vagy újakat építettek. Továbbá a kilenc helikopter beszerzésével jelentősen korszerűsödött a légi mentés is.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a sürgősségi ellátás az átalakítás óta jól működik, a családbarát szülészetek kialakítása is folyamatos 10 milliárd forintból, és 2019-től bővült az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) is. Mint mondta, napi 250 ezer ellátási eseményt és 800 ezer e-receptet rögzítenek a "felhőben".