Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kásler Miklós az intézkedések közül kiemelte a béremelést, a lakhatási körülményeik javítását célzó lépéseket és az igénybe vehető ösztöndíjat. Az eddigi és jövőbeni intézkedésekről beszámolva a tárcavezető elmondta, hogy az egészségügyi szakdolgozók, a védőnők és a nem egészségügyi felsőfokú végzettségű dolgozók béremelése folytatódik - írta az MTI.

Eszerint a négylépcsős béremelés során ebben az évben 8 százalékos, jövő januárban 14 százalékos, novemberben 20 százalékos, majd 2022-ben további 30 százalékos béremelésben részesülnek. Így 2016-2022 között a szakdolgozók alapbére 163 százalékkal nő, 2019-2022 között 72 százalékos lesz a béremelés mértéke.

A miniszter szerint nemcsak a béremelés fontos a megbecsültséghez, hanem például a lakhatási körülmények javítása is. Ezért a következő időszakban 8,5 milliárd forintot költ a kormány nővérszállók felújítására, komfortosabbá tételére, illetve újak építésére. Az ország tizenhárom megyéjét érintő beruházások közül kiemelte Szombathelyet, Kaposvárt, Kecskemétet és Nyíregyházát, ahol új nővérszálló fog épülni.

Beszélt az ápolók számára kiírt Mihalicza-ösztöndíjról is. Erre a felsőoktatási alapképzésben tanulók pályázhatnak, és szemeszterenként 320 ezer forint elnyerhető támogatáshoz juthatnak. A pályázat egyik feltétele, hogy meg kell szerezni a BSc fokozatot, és az ösztöndíjasnak vállalnia kell, hogy az alapképzés befejezését követő öt évből legalább kettőt közfinanszírozott egészségügyi ellátónál dolgozik.

Arra a kérdésre, hogy elengedő-e a szakdolgozói létszám, és megbecsültnek érzi-e az ápolókat, a miniszter azt válaszolta: jelentős béremelések történtek a magyar egészségügyi ágazatban, de nem biztos, hogy belátható időn belül "utol tudjuk érni a nyugat-európai országok bérszintjét". Kásler Miklós szerint a múlt héten tették közzé az üres álláshelyek számáról szóló dokumentumot, amelyből az a kedvező tendencia látszik, hogy 20-30 százalékkal több orvos dolgozik most, mint tíz éve, és hasonló a helyzet az ápolók esetében is.

A tárcavezető szerint az ápolói létszám elegendő a magyar betegek ellátásához, a szakembergárda megtartásához szükséges lépések "az utolsó pillanatban, de határozottan megtörténtek".

A magyarországi családvédelmi akcióterv legújabb intézkedéseit ért külföldi kritikára reagálva Kásler Miklós kijelentette: az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó területeken olyan intézkedéseket terveznek, amelyek Magyarország történetében páratlanok. "Az élet központja az ember, és az emberélet továbbvitele a család és a gyermek" - fogalmazott. "Ha olyan körülmények közé kerülnek a fiatalok, hogy családot tudnak alapítani, és az élet értelme, a gyermek megszületik, ennek minden jóérzésű ember örül" - tette hozzá a miniszter.