A Főpolgármesteri Hivatal elkezdte a katások adóját megfelezni. Így a 2021. március 16-án esedékes iparűzési adó összegeként már csak 12 500 forint került feltüntetésre a friss adófolyószámlákon - írja egy Facebook bejegyzésben a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

Az MKOE tavaly december végén kérte meg a Pénzügyminisztérium illetékeseit és az önkormányzati adóhatóságokat, hogy fordítsák meg az 1 százalékos iparűzési adó bejelentgetési logikáját: ne készüljön 1 millió NAV felé való bejelentés, helyette azokat a vállalatokat szűrjék ki, amelyeknek 4 milliárd feletti az árbevételük, vagy a mérlegfőösszegük.

A megkeresésünket arra alapoztuk, hogy az MKOE számára is adatokat szolgáltató Creditonline 2019-es összesítése szerint 3107 vállalatnak nagyobb 4 milliárd forintnál a forgalma Magyarországon.

A Főpolgármesteri Hivatal gyakorlatából az MKOE szerint egyenesen következik, hogy a főváros nem várja a katások bejelentését, ami máris százötvenezerrel kevesebb bejelentést jelent. Az MKOE úgy értesült, hogy az önkormányzati adórendszert (ASP) üzemeltető Magyar Államkincstár szintén hasonló lépésre készül.

Most már csak a 639/2020. (XII. 22.) kormányrendeletet kellene ehhez a kedvező fordulathoz hozzáigazítani - közölte az egyesület.