Fontos bejelentés érkezett a katáról

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását - adta hírül a pénzügyi tárca.
Domokos László, 2019. november 7. csütörtök, 16:20
Fotó: Shutterstock

A tárca mai bejelentése szerint az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok a katát érintő visszaélésekre hívták fel a kormány figyelmét, ezért az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

A kabinet azért vezette be az alacsony adójú katát 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse. Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is. A kata jelenleg Magyarország legnépszerűbb és legkedvezőbb adófajtája, amelynek előnyeit a kormány a jövőben is meg kívánja védeni - olvasható a friss közleményben.

A nap folyamán a 24.hu írta meg először, hogy szigorítaná a katázás szabályait a Pénzügyminisztérium, megszűnne a többes katázás és 40 százalékos plusz adó terhelne bizonyos bevételeket. Az adónem módosítását célzó javaslatokról számolt be ugyanis Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke. A szervezet birtokába került, információik szerint a Pénzügyminisztérium jövedelemadók és járulékok főosztályának vezetője által jegyzett dokumentummal a tárca rendkívül szigorítaná a kata szabályait.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.11.07 16:36

"Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat."
Lehet, hogy ez is előfordul, de én a KATA-s alvállalkozóimnál nem ezt látom. Náluk semmilyen kényszer nincs, egyszerűen a KATA-val érhető el legálisan évi 8-10 millió Ft adózott jövedelem éves szinten. A legolcsóbb és legegyszerűbb adózási forma szerintem az EU-ban (de lehet, hogy a világon).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html