Az utóbbi időben több szervezet és közszereplő tett a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatosan a lehetséges változásokról eltérő nyilatkozatot, amelyek komoly zavart és bizonytalanságot keltettek az érintettek körében. Azonban mindebből úgy tűnik, hogy a kérdés napirendre került, de fontos lenne a problémák felmérése, megvitatása mielőtt a változásokról döntés születik. Szerencsés lenne olyan megoldások megtalálása, amelyek a jogkövető vállalkozókat is megnyugtatják - jelentette ki Zara László, az Adótanácsadók Egyesülete elnöke.

A szervezet olyan szakembereket tömörít, akik nagy tapasztalatot szereztek a vállalkozók adózási kérdéseiben, így a kisadózók adózásában is. A kata jelentősen hozzájárult a gazdaság fehérítéséhez. Emiatt - ha valóban vannak visszaélések a formával kapcsolatban - olyan hosszú távú megoldást kell ezekre találni, amely biztosítja a jogkövető adózók biztonságát, megnyugtatását.

Ugyanakkor az egyesület is elismeri, hogy lehetnek olyan megbízó társaságok és kisadózók, akik nem a jogalkotó szándéka szerint alkalmazzák ezt az egyszerű adózási formát. Ez ellen valóban fel kell lépni, de nem ez igényel jogszabály-módosítást - tette hozzá az elnök.

Zara László szerint a meglévő szabályozás alapján az adóhatósági adatbázisok használatával - és kockázati eljárásokkal - nagy biztonsággal megállapítható, hogy mely foglalkoztatók és kisadózók élhettek vissza a jogszabállyal, mivel

  • kisadózóként ugyan azt a munkát végzik, mint korábban, akár melyik fél kezdeményezésére történt a változtatás (presszióval vagy önkéntesen),
  • az adóhatóság minden foglalkoztatottról évekre visszamenőleg rendelkezik adatokkal, tudja, hogy milyen jogviszonyban és hol foglalkoztatták,
  • ismeri minden kata szerint adózó adatait is, ezért az átfedések a NAV informatikai eszközeivel egyértelműen megállapíthatóak
  • minden kisadózót megbízó cég adatot szolgáltat a kata szerint adózó által kiállított számla összegéről, és a kata szerint adózó is adatot szolgáltat az ugyanazon megbízó adózónak számlázott bevétele összegről, ha az a naptári évben meghaladja az 1 millió forintot.

Így az szervezet szerint egyértelműen megállapítható az egybe eső kör - a kata adózó, és ezeket a vállalkozóként foglalkoztató - így ezeket ellenőrzés alá lehetne vonni, megállapítandó, hogy munkaviszonyt leplez-e közöttük lévő jogviszony.

Az egyesület mindezek figyelembevételével kéri, hogy a Pénzügyminisztérium mielőbb kezdeményezzen társadalmi egyeztetést az adózási szakmai érdekképviseletek, az érintett köztestületi kamarák, vállalkozói érdekképviseletek, és amennyiben szükséges az érintett munkavállalói érdekképviseletek részvételével a lehető legjobb megoldás megtalálása és a jogkövető kisadózók körében keletkezett zavar és bizonytalanság megszüntetése érdekében - olvasható a csütörtöki közleményben.