BUX
37287

Katonák és elítéltek a gátakon

Szolnoknál 1000 centiméteren tetőzhet a Tisza, a térségben katonák és elítéltek is segítik a védekezési munkákat. A miniszterelnök a helyszínen tájékozódott. Gyurcsány Ferenc szerint a folyómenti települések megvédését pénz- vagy anyaghiány nem akadályozhatja.

NAPI Online, 2006. április 16. vasárnap, 13:42

Vasárnapra virradóan 566-ra emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma - tájékozatta Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t. Több mint 17 ezer ember továbbra is közvetlen veszélyben van az ár- és belvíz miatt, közel 40 településen számolnak kitelepítéssel - mondta a szóvivő. Az ár- és belvíz elleni munkákban összesen mintegy 11 ezren vesznek részt, és közel ugyanennyien készenlétben állnak.


Szombattól 550 katona is dolgozik a gátakon a Szolnokon, Szelevénynél és Kunszentmártonnál, ezeken a helyeken a lakosságot is mozgósítani kellett. Kilencven elítélt is részt vesz a munkálatokban, ők Csongárd megyében homokzsákokat töltenek.


A védekezést összesen ezer technikai eszköz segíti, a védelmi szervek és a civilek traktorai, markolói és billencsei mellett katonai páncélozott úszójárművek is felvonultak a Tiszához. Eddig több mint négymillió homokzsákot használtak fel a gátak megerősítéséhez.


Dobson Tibor elmondta: mind számokban, mind leterheltségben hasonló a mostani helyzet a 2000-es tiszai árhullámhoz. A szóvivő hozzátette, hogy a hosszantartó magas vízállás továbbra is komoly veszélyt jelent.


A miniszterelnök Szolnokon tekintette meg a védekezési munkát. Gyurcsány Ferenc kijelentette: megvédjük a Tisza menti településeket, az ott élőket akkor is, ha a legutolsó előrejelzések szerint a tetőzéskor várható vízszint meg fogja haladni az elmúlt napokban becsülteket, ezt pénz- vagy anyaghiány nem akadályozhatja. Hozzátette: a Tisza jövő hétre várt szolnoki tetőzésekor a vízszint 10-15 centiméterrel magasabb lesz annál az értéknél, amire korábban számítottak, de alatta marad a 2000 tavaszán mért rekordnak. A szakemberek 1000 centiméteres tetőzést várnak Szolnoknál. A folyón az eddigi rekord vízállást, 1041 centimétert 2000 áprilisában mérték. A miniszterelnök bizakodó, szerinte ugyanis bár a tiszai tetőzés mostani folyamata hosszúnak ígérkezik, elnyúlik legalább 4-5 napra, és ezalatt szivárgások, buzgárok biztosan lesznek, de rendkívüli események, például szakadás nem.<BR>Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint Magyarországon minden feltétel adott a biztonságos védekezéshez, a magyar vízügyi szolgálatok a világ legjobbjai közé tartoznak, a védművek kiépítettsége lényegesen jobb, mint a környező országokban. Ezzel együtt nagyon nehéz, nagyon sok erőforrást igénybe vevő védekezéssel kell számolni a Duna után a Tisza völgyében is - fűzte hozzá.