Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a régi kazán megadja magát, akkor nagy újjáépítés vár az ingatlan lakóira, mivel jogszabály írja elő, hogy ilyenkor a gyűjtőkéményt is fel kell újítani, ha az nem megfelelő - írta a Bors. A gyűjtőkémények felújítását csak a nyomvonala által érintett összes lakás összefogásával lehet végrehajtani.

"A kivitelezés megkezdése előtt mindenképpen javasolt úgynevezett előzetes ké­ményseprő-ipari nyilatkozatot rendelni, amely alapján felmérhető, hogy milyen műszaki megoldás segítségével újítható fel, váltható ki az adott gyűjtőkémény" - mondta a lapnak Müller Máté, a Főkétüsz fejlesztési és kapcsolattartó igazgatója. Tehát nem elég csak a kazánt vagy a gázzal működő vízmelegítőt kicserélni, ennél sokkal nagyobb beruházásról van szó. Ha ez nem a jogszabályok szerint történik, akkor végső esetben életveszélyessé nyilvánítják a házat, és a gázt is kikapcsolhatják, ha ez valóban veszélyt jelent az ott lakókra.

A Nemzeti Közművek tájékoztatása szerint a kondenzációs technikához alkalmazható, új kémény engedélyeztetése, kialakítása, a fűtési, melegvíz- és a gáz­ellátó rendszerek tervezési és kivitelezési költségei mind meghaladják a kazánok vételárát. Egy szakszerűen megtervezett és kivitelezett rendszer becsült költségei elérhetik az egy-másfél millió forintot is. A teljes művelet nemritkán négy-hat hónapot is igénybe vesz.