Kazánt, napkollektort venne? Itt az új pályázat, másfél milliót is kaphat!

Augusztusban indul a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új, fűtési rendszerek korszerűsítését támogató pályázata. A lehetőséggel alapvetően a családiház-tulajdonosok élhetnek, a négynél több lakásos házakban élők nem.
NAPI, 2012. július 25. szerda, 14:31
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fűtési rendszerek korszerűsítésére hirdet pályázatot költségvetési keretből. Az Új Széchenyi Terv pályázati konstrukciójának célja, hogy a támogatással hozzájáruljon a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, valamint elősegítse a széndioxid-kibocsátás további csökkentését.

A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot - amennyiben az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezett.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a most építkezők nem pályázhatnak, illetve hiába lakik valaki egy régebbi, nagyobb bérház egyik lakásában, e pályázattal nem tud kondenzációs kazánt vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai is csak akkor pályázhatnak, ha az épület egységes fűtési rendszerrel rendelkezik.

Feltétel, hogy jelenlegi állapotban is minimum "E" energetikai besorolású kell hogy legyen a lakóépület és minimum "C" energetikai besorolást kell elérnie a felújítás megvalósításával. Azon lakóépületek esetében, amelyek a pályázat benyújtásakor már megfelelnek a "B" épületenergetikai követelmény értékeknek, "A+" energetikai besorolást kell elérniük, kötelezően megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés alkalmazásával.

A pályázaton elnyerhető támogatás a beruházás értékének 40 százaléka, de legfeljebb:

  • kondenzációs gázkazán beépítéssel lakásonként 850 ezer forint;
  • megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor, hőszivattyú, brikett, pellet stb.) telepítésével lakásonként 1,5 millió forint.

A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is. A kivitelezési munkálatok munkadíja, a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség 30 százalékánál nem lehet több.

A pályázatokat 2012. augusztus 27-től a keret kimerüléséig lehet benyújtani. Érdemes lehet sietni, hiszen csupán 864,4 millió forint a támogatási keretösszeg. Igaz, a nemrégiben lezárt napkollektor-pályázatot is többször meg kellett hosszabbítani, mert nem akart elfogyni a meghirdetett közel hárommilliárd forintos keret.

Az Új Széchenyi Terv "Fűtéskorszerűsítési Program" pályázati felhívása, a pályázati útmutató és a további kapcsolódó információk 2012. július 25-től érhetőek el. A pályázati útmutató itt található.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ez vagyok, 2012.08.07 14:22

@katter: Miért? A 18,74%-os támogatás nagyságrenddel jobb?
Az áfa mindig a magánszemélyt terheli valóban, de az állam részéről 18,74% a támogatás.
Még mielőtt bárki is hasra esne a 40%-ot látva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2012.08.07 13:49

@megilaci: Kevered az Áfa kulcsot a tartalommal. 21,26 az a 27. Másik: melyik az a termék és szolgáltatás amelyben a forgalmi adó nem a magánszemélyt terheli?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megilaci, 2012.08.07 12:59

A támogatás 40 % Mivel magánszemély így nem jogosult ÁFA vissza igénylésre. Tehát 40%-27 % Az egyenlő 13% a támogatás. egy millió támogatás esetében 130.000 ft ebből készíts pályázatot terveket beszerzed az összes iratot. Végül is akkor mit támogatnak????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html