Nemzeti kincsekkel vadászna nagyvadra a KDNP-s politikus

Simicskó szerint nemzeti kincs az erdélyi kopó, ezért engedélyezni kellene, hogy vadászhassanak vele. Törvényjavaslatot is benyújtott az ügyben.
Herman Bernadett, 2019. november 21. csütörtök, 16:56
Fotó: Getty Images

A védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták közé tartozik az erdélyi kopó az egyik országgyűlési határozat értelmében. Simicskó István KDNP-s képviselő pedig annyira aggódik ezért a kutyafajtáért, hogy be is nyújtott egy törvényjavaslatot a védelmében.

Simicskó úgy lehetne megvédeni az erdélyi kopókat, ha a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvénybe ezeket az állatokat is bevennék mint lehetséges vadászkutyákat. A hatályos törvény alapján terelővadászat során használhatók hajtókutyák is, a 45 centiméternél magasabb marmagasságú kutyával folytatott vadászat nagyvad terelővadászatán a vadászat rendje megsértésének minősül.

A hatályos törvényben már szerepel egy nagyobb kutya, a magyar agár, amely szintén nemzeti kincsnek minősül. A képviselő szerint az erdélyi kopó adottságainak megőrzéséhez indokolt a fajta munkakészségének fenntartása, nagyvad terelővadászatán történő használatának lehetővé tétele.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.11.22 21:30

jaja..annyira nemzeti kincsünk az agár, hogy egyre több fajta mentett kutyával találkozni...(azokat mentik, akiket a tenyésztő borzalmas körülmények között tart, más fajtákat is)...merthogy senki (állami szerv) nem ellenőrzi megfelelően a tenyésztőket..úgy nagyjából tesz rá (a sok sok szerencsétlen gazda nélküli kutyával sem törődnek, akik menhelyekre kerülnek..pedig állítólag aranykor van)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2019.11.21 18:46

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html