A polgármester ismertetése szerint a beruházások közé tartozik az intermodális pályaudvar és közösségi közlekedés fejlesztése projekt tervezése és engedélyezése, Kecskemét város elérhetőségének javítása, a 445. számú út a várost északon elkerülő szakaszának építése, valamint az M44-es autóút építése Kecskemét és Békéscsaba között.

Mivel más szabályok vonatkoznak a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra, a tervezési, élőkészítési és engedélyeztetési fázis jelentősen lerövidül és egyszerűsödik, a beruházás rövidebb idő alatt elkészülhet - hangsúlyozta Zombor Gábor. A polgármester emlékezetett arra, hogy a kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította Kecskemétet és térségét, ezért a szükséges közlekedésfejlesztések is felgyorsulnak.

Beszámolt arról, hogy e beruházások tervezésének első szakaszát a város elvégezte, azt a szakmai szervezetek támogatták, és a kormány is elfogadta. A kormány döntése értelmében a Kecskemét város elérhetőségének javítása elnevezésű projekt a második fordulóba lép, több mint 4 milliárd forintot lehet felhasználni a tervezési, területszerzési és kisajátítási eljárások finanszírozására - mondta Zombor. Az intermodális (gyalogos- és közúti/vasúti forgalmat is lebonyolító) pályaudvar és a kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztése projekt 1,4 milliárd forint támogatást nyert a tervezési, területszerzési és kisajátítási eljárások támogatására - tette hozzá.

A polgármester szerint a kivitelezési munkálatok 2015 végére fejeződhetnek be.

Loppert Dániel ismertette a Kecskemét város elérhetőségének javítása című projektet, melynek megvalósíthatósági tanulmányát a város elkészítette, és az alapján a második fordulóban a NIF Zrt.-vel közösen elkésztik az engedélyezési terveket, lebonyolítják az engedélyeztetési eljárást, valamint a kisajátításokat. A NIF Zrt. jelenleg a Kecskemét, északi elkerülő 445. számú út területszerzési és tervezési munkálatait végzi, amely után az út 2015 harmadik negyedévére készülhet el - mondta a város tehermentesítését biztosító út építésének ütemezéséről.

Az M44-es autóút Kecskemét Békéscsaba közötti szakaszának előkészítő munkálatai folyamatban vannak, a kivitelezés európai uniós források felhasználásával történik - emelte ki a NIF Zrt. kommunikációs vezetője kiemelte. Loppert Dániel szerint a megvalósíthatósági tanulmány és a tervek elfogadása után a támogatási szerződés megkötésének 2013-ra tervezett időpontja után az autóút legjobban előkészített, Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszán megkezdődhet az építkezés.