Kedden a bankokkal tárgyal Varga a devizahitelekről

A kormány többféle javaslattal készül a Kúria jogegységi döntésére a devizahiteles probléma megoldása érdekében azért, hogy a határozat megszületése után a lehető legrövidebb időn belül lépni tudjon - mondta Varga Mihály régi-új nemzetgazdasági miniszter szombaton a Hír TV P8 című műsorában.
MTI-Eco, 2014. június 9. hétfő, 11:35
Fotó: kormany.hu

A Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben. Varga szerint sokféle megoldás lehetséges, amelyekről egyeztetek az érintett szereplőkkel. A bankoknak is érdeke, hogy "ettől a problémahalmaztól megszabaduljanak". Kedden már a Magyar Bankszövetség képviselőivel tárgyal, a kormány célja változatlan: ki kell vezetni a devizahiteleket.

A reklámadóval kapcsolatban arra a felvetésre, hogy a lépés következményeként a büdzsébe befolyó 9 milliárd forintos bevétel gyakorlatilag elhanyagolható tétel a teljes költségvetést tekintve, Varga azt mondta: szerintem nem tud mutatni olyan pénzügyminisztert vagy gazdasági minisztert, aki tiltakozna akkor, ha valami bevétel jön az államkasszába.

Jöhet a magyar euró
Varga szerint örülni kell, ha a magyar gazdaság olyan helyzetbe kerül, hogy be tudja vezetni az eurót; ez nagy előrelépés 2010-hez képest. Most eljutottunk oda, hogy a magyar gazdaság csatlakozásközeli állapotba került - mondta a miniszter, aki szerint 2-3 éven belül reális lehet a magyar eurócsatlakozás is, azonban az euróövezet problémái miatt a csatlakozás "alapos átgondolást igényel", mérlegelni kell az előnyöket és hátrányokat.

Magyarország hitelminősítői megítélésével kapcsolatban úgy véli: ha a piacon el lehet adni a magyar államkötvényeket, és azokat hatszorosan jegyzik túl, "akkor azt nem azt jelenti, hogy bóvli kategóriában vagyunk". "A hitelminősítőknél igen, de a piacnál nem" - emelte ki Varga, aki szerint fontosabb a piaci vélemény.

A nemzetgazdasági tárca struktúrájában vannak kisebb módosulások, például az Eximbank Zrt.-t a külgazdasági minisztériumnak adják át, míg a széndioxid-kvóta-kereskedelem a nemzetgazdasági tárcához kerül.

Varga fontos célnak nevezte, hogy a belső piac megerősítésén keresztül egyre több magyar cég legyen képes világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat előállítani és ezeket exportálni. A következő négy év gazdaságpolitikájának a fókusza az, hogy a magyar gazdaságot stabil növekedési pályára állítsák.

Az idén is 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány, hiszen a parlament ezzel fogadta el a költségvetést, s az ország nem akar visszakerülni az uniós túlzottdeficit-eljárás alá - hangsúlyozta a régi-új pénzügyér. Szavai szerint bár lehetnek költségvetési módosítások a kormány által jóváhagyott vagyonvásárlások - közműszolgáltató cégek visszavásárlása - miatt, "de nincs ok arra, hogy bármiféle megszorítás legyen".

Az adórendszerrel kapcsolatban kifejtette: továbbra is a jövedelmet terhelő adók csökkentése a fő irány. A 2013-as volt az első év, amikor az egykulcsos, 16 százalékos adórendszer tiszta formájában valósult meg, s az erről szóló bevallások nemrég érkeztek be az adóhivatalhoz. Augusztus körül lesznek pontos információk arról, hogy az egykulcsos adórendszer milyen bevételeket hozott. Lehetőség szerint tovább kellene csökkenteni az szja-kulcsot, de azt is látni kell, hogy ennek költségvetési vonzata van - hívta fel a figyelmet a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

666ORDOG666, 2014.06.10 08:43

@kartacs: Egy pillanatig nem vitattam, hogy törvényes!
Elgondolkodtató, hogy tisztességes eljárás e, hogy emelik a törlesztőrészletet, mert, mert, mert,jogos indoklással.
Amikor a mert, mert, mert az adós javára változik meg, akkor a bankok miért nem kezdeményezik soha a szerződés módosítását?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2014.06.10 08:27

@666ORDOG666:

Szokták korrigálni valami elenyésző mértékben,évente egyszer.
A hangsúly ezen van.
Nem igazán értek hozzá(habár érintett vagyok),de lehet hogy törvényes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.06.10 07:44

@janus: A forintosokkal se lenne haszontalan törődni.
A bankok nyakló nélkül módosítgatták a szerződéseket, egyoldalúan növelték a hiteleik kamatát és a törlesztőrészleteket.
Amikor csökken az alapkamat, akkor minden régi hitel törlesztőrészletét csökkenteni kellene.
A pénzügyi felügyeleti tevékenység meg akkor lenne hatékony, ha jogtalanságért arányos büntetéseket szabnának a bankokra.
Aki már kapott olyan levelet, hogy a bank szeretné csökkenteni a fizetendőt, az most szóljon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2014.06.10 07:21

utánuk a forint hitelesek is JÖNNEK!

Hiszen nekik senki sem mondta, hogy amikor a HUF mellett döntöttek és nem DEVIZÁBAN adósodtak el, hogy a hitel felvevők kockázati vállalás amit a tájékoztatóban kaptak, az semmis. Azért jár a forintosoknak is a kedvezmény!!!!!!!!!!!!!!
Ergo hátrányosan megkülönböztetést szenvednek el mert az akkor a forint mellett döntő JÓZAN hitelfelvevőkkel senki sem foglalkozik!!!!
Azért nem érdekes?!
Éljen a Magyar idiótizmus!!!
Ja és soha nem volt deviza hitel....csak deviza elszámolású forint hitel...
Majd a nép összedobja...akár a pénz nyomda az államkötvényekkel...1800 milliárdnyi Állam papír amit majd a nép önmagának fizet ki..
Béke kölcsön..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2014.06.09 20:11

es azert, lassuk be, az Orban-kormany nem a megoldast hozta el, hanem a problemat (2010. április 25: EUR = 264 Ft)...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html