Az agrártámogatások 2018. évi mértékének megállapításáról szóló rendelet részletezi az egységes területalapú támogatás, az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás, a termeléshez kötött közvetlen támogatás, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtható támogatások összegét és szabályait.

Az egységes területalapú támogatás keretösszege 231,13 milliárd forintot tehet ki, a támogatható terület nagysága legfeljebb 4,97 millió hektár, a kifizethető előleg hektáronként pedig legfeljebb 32 536 forint lehet - írja az MTI.

Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás keretösszege közel 130,7 milliárd forint, előlege hektáronként legfeljebb 18 397 forint lehet.

A rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának keretösszege meghaladja a 3,78 milliárd forintot, a támogatható terület nagysága legfeljebb 171 797 hektár, a hektáronként kifizethető előleg mértéke legfeljebb 15 417 forint lehet.

A termeléshez kötött közvetlen támogatás keretében október 16. után többek között kifizethető előleg az anyajuhtartás, az anyatehéntartás, a rizs-, a cukorrépa-, a zöldségnövény termesztés, valamint a szemes és szálas fehérjetakarmány-növény támogatására. (A kivi- és a fügetermesztés támogatását kezdeményezte Magyarország Brüsszelben.)

A kép forrása: Richard Bell/Unsplash.